Svijet 25.07.2021.

NEOBIČAN PRIZOR Meteor obasjao nebo nad Norveškom (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Neobično veliki meteor u nedjelju je nakratko osvijetlio nebo iznad Norveške, ostavljajući za sobom spektakularan vizuelni, ali i zvučni trag.

Stručnjaci smatraju da je meteor mogao da udari u Zemlji, a da se to dogodilo mesto udara ne bi bilo daleko do glavnog grada Osla.

Nije bilo neposrednih izvještaja o povredama ili šteti, prenose Agencije.

Izveštaji o munjevitom preletu meteora počeli su da stižu oko 1 sat poslije ponoći, a na društvenim mrežama su osvanuli snimci ovog izuzetnog događaja, prenosi Rojters.

Norveška mreža za praćenje meteora analizirala je u nedjelju video snimke i druge podatke pokušavajući da utvrdi porijeklo i odredište meteora.

Preliminarni podaci ukazuju da je postojala mogućnost da meteor udari u Zemlju u velikom šumovitom području Finemarka, udaljenom svega samo 60 kilometara zapadno od glavnog grada Osla, saopštila je Norveška mreža za praćenje meteora.

– Ovo je bilo ludo – rekao je izveštaču agencije Rojters Morten Bilet, koji je vidio i čuo meteor.

Naučnici su izračunali da se meteor kretao brzinom od 15-20 kilometara u sekundi i osvjetljavao je noćno nebo pet do šest sekundi, rekao je Bilet.

On je potvrdio da se u izvještajima ne pominje da je učinjena materijalna šteta ili da je neko bio posebno uznemiren ovim događajem, kao što je to bio slučaj 2013. godine kada je meteor preletio iznad tertitorije Rusije i eksplodirao iznad Čeljabinska.

(A.M.)