Vijesti 09.03.2018.

Neobičan sudski spor u Banjaluci: Medvjed bankaru pčelaru donio 6.667 KM

ČITANJE: 1 minuta

Direktor banke u Čelincu i pčelar Slobodan Džombić tužio je nedavno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jer mu nije isplatilo štetu koju mu je medvjed napravio na košnicama.

Okružni sud u Banjaluci presudio je u Džombićevu korist, a ministar Stevo Mirjanić dužan mu je platiti ukupno 6.667 maraka.

Džombiću je mrki medvjed prije četiri godine razbacao i polomio pet košnica s nastavcima. On je od Ministarstva tada tražio nadoknadu štete od 517 maraka koju je procijenila komisija, ali je njegov zahtjev odbijen, jer nije bio upisan u evidenciju pčelara.

Zbog toga je tužio državu, izgubio u Osnovnom sudu, ali je, nakon apelacije, slučaj dobio u Okružnom sudu u Banjaluci.

Džombićev advokat Željko Bubić kaže da se u postupku držao teze da njegov klijent treba dobiti nadoknadu štete, bez obzira na to je li bio registrovan ili ne.

“Smatram da je Okružni sud Banja Luka donio pravilnu i zakonitu odluku. Jednostavno je podržao stav da svaku štetu treba nadoknaditi u skladu sa zakonskim rješenjima”, rekao je Bubić.

Rok za isplatu 30 dana

“Mnogi pčelari čiji su pčelinjaci bili na udaru divljači ne usuđuju se da podnesu tužbu jer nisu registrovani i tako ostaju na gubitku. Ova presuda je pravosnažna i rok za isplatu štete je 30 dana”, rekao je Bubić.

(Nezavisne)