Svijet 24.07.2022.

NEOBIČNE MJERE ŠTEDNJE U Velikoj Britaniji će građani vjerovatno morati gasiti svjetla u kući kako bi izbjegli restrikcije

ČITANJE: 1 minuta

Britanska administracija mogla bi od građana da zatraži da smanje temperaturu na termostatu u kućama i gase svjetla kako bi izbjegli prekide u snabdijevanju električnom energijom tokom zime, predviđeno je u vanrednim planovima vlasti u koje je uvid imao list “Telegraf”.

List piše da planovi obuhvataju i pozive za manju potrošnju energije, nakon što je EU preporučila da je potrebno smanjiti upotrebu gasa za 15 odsto počev od narednog mjeseca usljed smanjenja isporuka preko gasovoda “Sjeverni tok” iz Rusije.

“Telegraf” navodi da bi poruke o potrebi smanjenja potrošnje energenata trebalo redovno da se emituju na radiju, televiziji i društvenim mrežama.

-Među mogućim mjerama za izbjegavanja prekida struje mogao bi biti i sporazum između britanskog eneretskog operatera `Nacionalna mreža`, prema kojem bi kompanija plaćala odštetu većim potrošačima za prekide struje kako bi se isključenja izbjegla na drugim mjestima – navodi “Telegraf”.

“Nacionalna mreža” je zatražila od elektrodistrubicija da plaćaju građane kako bi ih motivisali da promjene vrijeme najveće potrošnje tokom jačih udara vjetra i da ih u drugim prilikama smanje.

Međutim, dva energetska giganta “Britiš gas” i “Šek” saopštili su da ne planiraju da ove zime vrše uplate domaćinstvima.