Magazin 15.11.2015.

Neobične osobine koje smo naslijedili od roditelja

ČITANJE: 1 minuta
Genetika
Od roditelja naslijeđujemo boju očiju i kose, visinu, oblik nosa i druga fizička obilježja. Međutim, naslijeđujemo i neke neobične osobine, za koje vjerovatno niste ni pretpostavljali da su ‘genetske’.

1. Sindrom kijanja
Tjera li vas gledanje direktno u sunce na kijanje? Ili kinete dva do tri puta kada iz mraka bioskopske dvorane izađete u vještački osvijetljeno predvorje? U pitanju je neobični sindrom kijanja koji naslijeđujemo od svojih roditelja.

2. Ne tolerišete alkohol
Ako se nakon nekoliko popijenih gutljaja crnog vina osjećate kao da vas je pregazio voz, zahvalite svojim roditeljima na niskoj toleranciji prema alkoholu.

3. Stiskanje dlanova
Ukrstite prste oba dlana zajedno kao da želite da molite (bez razmišljanja). Kako vam stoje palčevi? Većina osoba staviće palac lijeve ruke preko onog desne ruke. Pokušajte sad da zamijenite položaje – čudno se osjećate u toj pozi, zar ne? Ljudi koji ‘prirodno’ drže dlanove u ovoj obrnutoj pozi naslijedili su to od svojih roditelja.

4. ‘Gen’ popularnosti
Ako ste komunikativna, otvorena i popularna osoba u svom društvu i na radnom mjestu, moguće je da ste ‘gen’ popularnosti naslijedili od svojih roditelja.

5. Savijanje jezika
Možete li jezik saviti tako da dobijete fišek? Vjerovali ili ne, ali ovu motoričku vještinu nemaju svi ljudi, a prenijeta vam je od strane majke ili oca.