Magazin 09.12.2015.

Neobični muzeji Srbije

ČITANJE: 2 minute
sibice
Puška kremenjača, rimske šibice, najstariji srpski jo-jo, korpe za pčele i komplet koji spašava rudarima život – samo su neki od eksponatima koji se mogu vidjeti u najzanimljivijim muzejima Srbije.

1. Muzej šibica

Sremski Karlovci

U ovom muzeju se nalazi 25.000 kutija palidrvaca! Novosadska slikarka Jovana Popović Benišek je naslijedila šibice koje su pripadale glumici Jasni Novak, pa je ovo blago izložila javnosti. Ovdje se nalaze šibice iz Japana, Rima, Švedske, ali i naše, od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca do danas.

INFO: Ulica Mitropolita Stratimirovića 72, radi od 10 do 18 časova, osim ponedjeljka.

2. Muzej oružja

Kragujevac

Puška kremenjača “sis” može se videti u Muzeju “Stara topolivnica”, koji pripada fabrici “Zastava oružje”. Zgrada je sama po sebi muzej, jer pripada stilu industrijske arhitekture 19. veka. Stalna postavka prati istoriju kragujevačke vojne fabrike, od osnivanja 1853. do sedamdesetih godina 20. veka, kojoj je priključena i izložba modernijeg naoružanja. Muzej poseduje značajne raritete kao što je čuvena puška “Mauser-Milovanović M 1880” (“kokinka”).

INFO: Trg topolivaca 4, www.muzej-topolivnica.rs

3. Dječji muzej (Muzej igračaka)

Beograd

Najstarije igračke su pravljene od materijala nađenih u prirodi, kao što su kamenje, štapići i glina.

Mališani u starom Egiptu igrali su se lutkama koje su imale perike i pokretne udove napravljene od kamena, keramike i drveta.

U antičkoj Grčkoj i u starom Rimu djeca su se igrala lutkama napravljenim od voska ili terakote, sa štapićima, lukovima i strijelama, i jo-joom.

U zbirci se nalaze igračke iz perioda od kraja 19. vijeka do sedamdesetih godina 20. veka.

INFO: Ulica Skender-begova 51, otvoren od 10 do 20 časova, osim ponedjeljkom, http://www.muzejnt.rs/site/cp/stalne_postavke/decji_muzej

4. Muzej pčelarstva

Sremski Karlovci

Porodica Živanović iz Sremskih Karlovaca se dva vijeka bavi proizvodnjom meda.

Dugu tradicija pčelarstva na našim prostorima započeo je profesor Jovan Živanović u drugoj polovini 19. veka. Njegovi potomci nastavili su da razvijaju plemeniti zanat, a čitavu tradiciju pretočili su u porodični muzej.

INFO: Ulica Mitropolita Stratimirovića, otvoren svakodnevno, www.muzejzivanovic.com

5. Muzej ugljarstva

Senjski Rudnik

Senjski Rudnik, osnovan 1853. godine, najstariji je aktivni rudnik mrkog uglja u Srbiji i predstavlja najstariju očuvanu industrijsku oblast.

Senjski Rudnik kao rudarski kompleks zanimljiva je mješavina žive istorije i savremenog rudarstva.

U sastavu rudarskog kompleksa nalazi se i danas aktivno rudarsko okno jame “Senjski Rudnik” izgrađeno je 1898. godine.

INFO: od Beograda udaljen 150 kilometara, kod Despotovca, www.senjskirudnik.com

(Novosti.rs)