Politika 17.09.2020.

NEOBIČNO SHVATANJE STATUSA ŽENA: Burne reakcije na banjalučku listu SDP-a

ČITANJE: 1 minuta

Socijaldemokratka partija BiH objavila je odborničku listu za Banjaluku sa detaljnim informacijama o kandidatima.

Međutim, prašinu na društvenim mrežama podigla je činjenica da samo pored imena kandidatkinja piše da li su majke i koliko djece imaju, dok takav podatak ne postoji kraj imena kandidata muškog pola, piše Srpskainfo.

– Može li mi SDP objasniti zašto pored kandidatkinja stoji da su majke (i broj dece), a pored kandidata nema da su očevi? Da li žene koje nemaju dece mogu biti kandidatkinje? Ili je žena samo koja rodi? I koje to veze ima sa socijaldemokratijom, pravima, ravnopravnošću – upitala je na Tviteru ekonomska analitičarka i bivša ministarka finansija Republike Srpske Svetlana Cenić.

Ovaj potez nije jasan ni britanskom ambasadoru u BiH Metjuu Fildu.

– Znam da će biti puno primjera drugačijeg tretmana žena tokom ovih izbora, od strane velikog broja stranaka, ali evo jednog ranog. Bilo bi mi drago vidjeti i kandidate muškarce sa navedenim detaljima o porodici – ali, zašto samo majke? – upitao je Fild.

Neki od ostalih komentara glase: „To je balkanski šovinizam“, „kakva bruka“, „ako mi je trebao još jedan razlog da opet ne glasam za njih“… Za sada nema odgovora iz SDP.

(SB/banjaluka.net)