Politika 26.02.2021.

(NE)OČEKIVANA KOALICIJA: U Kostajnici SNSD formirao većinu sa SDS-om, PDP i US u opoziciji

ČITANJE: 4 minute

U Kostajnici je SNSD, nakon osvajanja vlasti, ušao u koaliciju sa SDS, iako je sa ostalim parlamentarnim strankama prethodnih godinu dana bio u skupštinskoj većini koja je rušila SDS sa vlasti.

Uoči prve sjednice Skupštine opštine načelnik Kostajnice, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SNSD, Nikola Janjetović potpisao je koalicione sporazume sa opštinskim odborima SDS, NDP, DNS i SP. Upravo zbog kombinacije sa SDS ovo potpisivanje dočekano je kao zemljotres u političkom životu male Kostajnice.

Janjetović za Srpskainfo priča da se drugačija matematika za skupštinsku većinu nije mogla složiti, koja je njemu preko potrebna za nesmetan rad. Tvrdi da mu je od 17 odbornika za stabilnu većinu potrebno minimum 10 ili 11 i da je to moguće samo sa četiri odbornika SDS.

Nesuglasice pred kraj mandata

– Nismo se slagali s načinom rada bivšeg načelnika Drage Bundala, ali on više nema nikakvu funkciju; mislimo da je samo član SDS. Sada smo postavili određene principe rada i uštede, koje su prihvaćene – objašnjava on.

Smatra da bi u slučaju opstrukcije u skupštinskim klupama bio upitan opstanak Kostajnice, koja je u teškoj situaciji.

– Zbog zemljotresa i teškog stanja očekujemo korektnu i opoziciju i opoziciju. Imaćemo prijedloge u interesu građana, promijeniti dosadašnji način rada, biće sve javno i otvoreno. Svi mogu učestvovati u radu, a od opozicije očekujem konstruktivne predloge – poručuje on.

Predsjednik OO SDS Kostajnica Vladimir Ćopić ističe da je saradnja sa SNSD uvijek bila dobra, a da su se nesuglasice pojavile pred kraj prošlog mandata, kada je SNSD izašao iz vlasti.

– Nakon dužih pregovora ušli smo opet u vlast s njima prvenstveno iz razloga što smo pogođeni razornim zemljotresom i potrebno je mnogo učiniti da se Kostajnica vrati na normalni kolosijek. I oni su sami vidjeli kada su izašli iz vlasti da ne vodi nigdje ako načelnik nema većinu, a i mi smo odustali od funkcija i svega samo da ne bude kako je bilo, već da imamo stabilnu skupštinsku većinu – navodi Ćopić.

“Interesna zajednica”

Šef Klub odbornika PDP u Skupštini Kostajnice Željko Čekić koaliciju SNSD i SDS ocjenjuje kao „interesnu zajednicu“.

– Koalicija je zbog plata i pozicija, ali pitanje je koliko će Kostajnica izdržati. SNSD je ovim potezom pokazao da je bio uključen u sve što je SDS radio u prošlom mandatu i da sada ne smiju govoriti da je SDS napravio ogromne gubitke. Mislim da će im ta većina izaći na nos. Odobriće bijeli hljeb bivšem načelniku, njegovom zamjeniku i potpredsjedniku Skupštine, a neki ljudi iz SDS će dobiti funkcije u Komunalnom preduzeću – tvrdi Čekić.

Odbornik US, Neven Đenadija, kaže da je ova partija prije godinu dana bila u većini sa SNSD, ali da s njima sada neće u vlast.

– Prije godinu dana većina je napravljena na principima pravičnosti, poštenja i finansijske konsolidacije i bio je dogovor s Nikolom Janjetovićem da će ga podržati US. Podražli smo ga iskreno i više nego sebe. Radili smo na terenu za Janjetovića više nego za listu US. Kada su, međutim, došli pregovori oni su odlučili da idu sa SDS, a to je sve ono protiv čega se borimo – kaže Đenadija.

On navodi da je bivša vlast SDS ostavila oko 10 miliona KM duga i da godinama nije plaćala kredit IRB.

– Nisam htio da ulazim u priču oko političke stabilnosti sa SDS jer je doveo Kostajnicu do finansijske katastrofe. Novi načelnik očigledno ne misli da otvara te probleme. Čujem da će kolegama iz SDS biti odobren “bijeli hljeb”. Ne želim u tome da učestvujem – zaključio je on.

Kategorično protiv

Od ukupno 17 odbornika u Skupštini opštine Kostajnica skupštinsku većinu čini 12. U njoj SNSD i SDS imaju po četiri odbornika, SP dva, a NDP i DNS po jednog odbornika. U opoziciji su tri odbornika PDP i po jedan iz US i SDP BiH.

Iz PDP i SDS u Kostajnici tvrde da nije moguće da ove dvije partije naprave sporazum o zajedničkom djelovanju. Odbornik PDP Željko Čekić kaže da saradnja sa SDS sada ne bi imala smisla. I predsjednik OO SDS Kostajnica Vladimir Ćopić smatra da ta saradnja nije moguća.

– Nije problem PDP kao stranka već par pojedinaca u PDP. Jako teško bi bilo okupiti skupštinsku većinu jer ostale stranke ne žele saradnju sa PDP u Kostajnici. Glavni inicijatori za smjenu kadrova SDS bili su iz PDP; dva od četiri odbornika bila su smijenjena sa funkcija zbog PDP i neće sada s njima – tvrdi on.

(SB)

Oznake: Kostajnica