Svijet 25.01.2023.

Neodređena respiratorna bolest paralisala Pjongjang

ČITANJE: 1 minuta

Glavni grad Sjeverne Koreje Pjongjang zatvoren je na pet dana zbog neodređene respiratorne bolesti, prenose južnokorejski mediji.

U obavještenju sjevernokorejske vlade ne pominje se kovid 19, ali se navodi da su stanovnici Pjongjanga morali da ostanu u domovima do kraja nedjelje i da se podvrgavaju kontroli temperature više puta dnevno, navodi južnokorejski En-Ka njuz, a prenosi Rojters.

Prema istom izvoru, stanovništvo pravi zalihe jer se očekuje uvođenje strožih mjera. Zasad se ne zna da li će i u drugim dijelovima Sjeverne Koreje biti ili su već uvedena slična ograničenja kretanja stanovništva.

Sjeverna Koreja je prošle godine prijavila prvu epidemiju kovida 19, ali je do avgusta proglasila pobjedu nad virusom. Ipak, nikada nije potvrdila koliko je ljudi zaraženo virusom korona.

Državna novinska agencija KCNA saopštila je u utorak da je grad Kesong koji se nalazi u blizini granice s Južnom Korejom, pojačao javnu kampanju komunikacije “kako bi svi zaposleni dobrovoljno poštovali antiepidemijske propise u radu i životu”.

(Agencije)