Vijesti 13.04.2016.

Neodrživo insistiranje da se oni koji ne žive u BiH prikažu kao da žive

ČITANJE: 2 minute
mladen bosic
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je da se na sve načine pokušava manipulisati ciframa iz popisa satnovništva u BiH i poručio da nije održivo insistiranje po svaku cijenu da se oni koji ne žive u BiH prikažu kao da žive.

“Evidentno je da je popis postao od tehničkog političko pitanje i koliko mi se čini – neće biti ni nađeno rješenje u ovom periodu. To je loše za sve u BiH i imaće svoje posljedice”, upozorio je Bosić na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Bosić smatra da će svako objaviti podatke sa svoje strane, te da će biti više rezultata popisa koji neće biti priznati od međunarodne zajednice, što će biti dodatni problem. Govoreći o klirinškom dugu Rusije prema BiH, Bosić je rekao da i SDS želi da se dođe do tog novca i da on bude podijeljen po zakonu, a Republici Srpskoj ono što joj pripada, te da nisu tačne tvrdnje da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ili SDS blokiraju bilo kakvu isplatu duga.

“Ne vidim nikakav razlog zašto bi to SDS kočio. Pozdravljamo nastojanja da to što prije bude završeno”, rekao je Bosić.

On je naveo da je razgovarao sa ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom, koji mu je obrazložio da je prije 10 ili 12 dana došlo pismo iz Ambasade Rusije u BiH u kojem se navodi da su oni spremni da isplate u kešu taj dug i predlažu da to bude podijeljeno po principu dvije trećine Federaciji BiH, a jedna trećina Republici Srpskoj.

“Bevanda je tražio od entitetskih vlada da se izjasne o tome, i do prije dva dana, kada smo razgovarali, nije dobio nikakav odgovor od entitetskih vlada”, naglasio je Bosić.

On smatra da taj dug treba da bude isplaćen i podijeljen svima kojima pripada, a to je i Brčko distrikt.

“Podjela spoljnog duga unutrašnje je pitanje BiH i dogovor unutar BiH. Već postoji važeći dokument na koji način i u kojim procentima se dijele dugovi koji su ostali iz ranijeg perioda. I Brčko distrikt je dio BiH i ima pravo na svojih tri odsto”, rekao je Bosić.

Bosić je najavio da će narednih sedmica SDS obaviti razgovore sa strankama iz Saveza za promjene oko protesta protiv aktuelne vlasti u Republici Srpskoj.

“Zaista postoji veliki pritisak, ne samo članstva, nego i građana da se uputi poruka aktuelnim vlastima da ovako kuda ide Republika Srpska više ne može. Stanje je svakim danom sve teže. Razmotrićemo šta da radimo”, rekao je Bosić.

Prema njegovim riječima, ovo je poziv vlastima u Republici Srpskoj da počnu da rješavaju probleme građana.

(Agencije)

Oznake: Mirko Šarović