Politika 23.02.2021.

“NEOPHODNA DIREKTNA NABAVKA VAKCINA” Magazinović pozvao Tegeltiju da hitno pokrene proceduru izmjena zakona

ČITANJE: 3 minute

Potpredsjednik SDP-a Saša Magazinović pozvao je predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju da hitno pokrene proceduru izmjena neophodnih zakona kako bi i BiH konačno mogla krenuti u proces nabavke vakcina.

Na početku svog pisma Magazinović ja podsjetio Tegeltiju da je 21. januara zajedno sa dva entitetska premijera obećao da kreću u direktnu nabavku vakcina od proizvođača, prenosi Klix.ba.

“Tada ste znali, kao i danas, da naši zakoni to ne dozvoljavaju i da se vakcine mogu kupiti samo preko posrednika, koji naravno uzimaju profit. Znali ste tada, a ipak ste obećali. Niste učinili ništa da se to promijeni, mada znate da je za direktnu nabavku neophodno izmijeniti Zakon o javnim nabavkama i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima. Taj posao se može završiti za jedan dan zasjedanja domova državnog Parlamenta, a vašim saradnicima ne treba više od nekoliko sati da pripreme izmjene. Mislim da ste dužni objasniti javnosti zašto to niste učinili i zašto to ne činite”, napisao je Magazinović.

Potpredsjednik SDP-a je naveo i da Tegeltija, kao neko ko sigurno ima iskustva s pravosuđem mora znati da krivično djelo može biti i kada se ne uradi nešto što se moglo učiniti da bi se spriječila posljedica.

“U slučaju pandemije posljedice su fatalne po mnoge. Vjerujem da ne želite da porodice bolesnih ili preminulih dođu pred zgradu Savjeta ministara da vas pitaju zašto nisu nabavljene vakcine dok je svuda u okruženju u toku masovna imunizacija. Ne znam da li ste svjesni da vaše nečinjenje može uzrokovati različite posljedice, primarno po zdravlje ljudi, ali ne samo to. Umjesto da budete na usluzi svim nivoima vlasti za zajedničku nabavku po ‘fabričkim cijenama’, vi (ne)svjesno pogodujete posrednicima praveći pritisak da se svako za sebe snalazi na tržištu”, piše Magazinović.

Naglasio je da je moguće da neko, pa čak i iz najbolje namjere, bude okrivljen da je takvom kupovinom oštetio budžet, kupio vakcine ‘sumnjivog’ porijekla ili prekršio neki od zakona i da mu nije jasna Tegeltijina pasivnost i tolika hrabrost da preuzme odgovornost na sebe, piše Klix.ba.

“Da ostavimo sada po strani to da vam nije baš juče javljeno ni za pandemiju ni za vakcine, molim vas, hitno mjenjajte zakone, pregovarajte s proizvođačima, zaštitite budžetska sredstva, budite servis svim nivoima vlasti ili nam objasnite šta je vaša agenda. Ovo što vi (ne)činite je opasno po građane Bosne i Hercegovine. Nadam se da razumijete. Pred virusom smo svi isti – ne štite od virusa ni zatamnjeni auti, ni obezbjeđenje, nego vakcine. Ljudi su ljuti, osjećaju se izdanim i zaboravljenim. Valjda ste, gospodine Tegeltija, na kraju dana i vi samo čovjek”, kategoričan je Magazinović.

Podsjećamo, u BiH još uvijek nije počela imunizaciju svog stanovništva. Još uvijek nije stigla nijedna pošiljka vakcina, koje su trebale stići pomoću COVAX mehanizma, izuzev dvije hiljade ruskih vakcina Sputnik V, koje su interventno stigle u Republiku Srpsku.

(N.S)