Politika 18.08.2020.

NEOPHODNA SJEDNICA VLADE RS I FBiH Novalić: Nakon popuštanja mjera, ekonomija počela da se oporavlja

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Vlade Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić izjavio je u intervjuu Srni da će se posljedice epidemije virusa korona u FBiH osjetiti najmanje 18 mjeseci, te da očekuje da će do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca biti organizovana onlajn sjednica Vlada FBiH i Republike Srpske.

– Prvi mjeseci pandemije su nas primorali da gotovo potpuno smanjimo aktivnosti mnogih djelatnosti i tada je ekonomski pad bio ogroman, a, nakon liberalizacije i popuštanja mjera, ekonomija je počela da se oporavlja. Prema našim analizama, pandemija je za sada napravila ekonomski zastoj koji ćemo osjetiti najmanje 18 mjeseci – rekao je Novalić.

On je istakao da ekonomski jake zemlje, poput Velike Britanije i Njemačke, bilježe rekordne ekonomske padove od Drugog svjetskog rata.

Komentarišući nedavnu izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je rekao da je Sarajevo najveći klaster u Evropi, te tvrdnje nekih zvaničnika u FBiH da se politika previše umiješala u zdravstveni sektor, Novalić smatra da je nezahvalno govoriti o tome gdje je najveći klaster i da su zdravstveni radnici najveći heroji u ovim okolnostima.

– Govoriti o tome koji je klaster najveći je nezahvalno jer se to mijenja iz dana u dan. U prvim danima pandemije kritični su bili Konjic, pa Mostar. Sada se situacija promijenila i neki drugi gradovi u BiH imaju veći broj oboljelih od kovida – rekao je Novalić.

Prema njegovom mišljenju, govoriti o “politizaciji zdravstva je populistički pristup”.

– Nažalost, bio sam nedavno pacijent u Kliničkom centru u Sarajevu i sam sam svjedok da su zdravstveni radnici van svih politika. Ti hrabri ljudi časno rade svoj posao – istakao je Novalić.

Govoreći o saradnji sa institucijama Srpske, premijer FBiH je u intervjuu Srni podsjetio da je imao izuzetno dobru saradnju sa Željkom Cvijanović kada je bila premijer Republike Srpske, te da je dobra saradnja nastavljena i sa aktuelnim premijerom Radovanom Viškovićem.

– Sa premijerom Viškovićem se čujem nekada i po nekoliko puta dnevno, tako da našu saradnju mogu okarakterisati kao dosta dobru – rekao je Novalić.

Na pitanje da li je planirano da uskoro bude održana onlajn sjednica vlada Republike Srpske i FBiH ili eventualno premijera Srpske i FBiH sa predsjedavajućim Savjeta ministara, Novalić je naveo da to treba učiniti što je moguće prije.

– Ta sjednica nije pitanje da li treba ili ne treba da se organizuje, ona mora biti organizovana i očekujem da ćemo je organizovati ako ne do kraja mjeseca, onda početkom sljedećeg – istakao je Novalić.

Aktuelni premijer FBiH se nada da će nova federalna vlada biti izabrana na osnovu rezultata prošlih opštih izbora i ne želi da komentariše tvrdnje lidera SDA da će ovaj saziv Vlade FBiH dočekati nove opšte izbore.

– Iskreno se nadam da ovaj saziv Vlade FBiH neće dočekati nove opšte izbore, ali se mi, kao Vlada, ne miješamo strankama u rad. Radimo normalno i intenzivno – rekao je Novalić.

On nije želio odgovoriti na pitanje koliko je istraga koja je pokrenuta protiv njega u aferi “Respiratori” uticala na rad Vlade FBiH i njega lično.

– Proces je u toku i ne želim da komentarišem. Kada se završi, imaću mnogo toga da kažem o toj temi – dodao je Novalić.

(Srna)