Vijesti 24.02.2016.

Neophodno smanjiti cijenu registracije motocikala u RS

ČITANJE: 1 minuta
motoklubovi
Potpredsjednik NS RS Nenad Stevandić podržao je zahtjev moto klubova za smanjenje cijene registracije motocikala i najavio da će sutra uputiti nadležnim institucijama inicijatvu za izmjenu Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara.

Predstavnici 14 moto klubova, sa kojima je danas razgovarao Stevandić, istakli su da oko 6.000 vlasnika motocikala iz Republike Srpske svoje dvotočkaše registruju u Federaciji BiH ili Brčko distriktu, zbog čega budžet RS godišnje gubi milione maraka.

Razlog zbog kojeg novac, umjesto u budžet RS odlazi u budžete FBiH ili Distrikta, jeste činjenica da prosječna registracija sportskog motora u RS košta oko 800 KM, a u FBiH i zemljama okruženja, poput Italije ili Slovenije, oko 400 KM.

Razlika u cijeni je visok porez na luksuz koji se u RS naplaćuje po Zakonu o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara i koji iznosi od 15 do 600 KM.

Isti porez u FBiH kreće se od deset KM do 100 KM, dok se u Distriktu ni ne naplaćuje prilikom registracije motocikla.

Predstavnici moto klubova ističu da, zbog skupe registracije, nekoliko hiljada neregistrovanih motocikala svakodnevno učestvuje u saobraćaju u RS i ugrožava bezbjednost svih učesnika.

Na sastanku je zaključeno da bi registracija motocikala u RS trebalo da košta isto kao u FBih ili zemljama EU, a ukoliko RS želi da bude bolji dio BiH, trebalo bi da bude jeftinija nego u FBiH.

To bi dovelo do povećanja prihoda u budžet RS jer bi, između ostalih, i vlasnici motocikala iz FiBH svoje dvotočkaše registrovali u RS, ali i do unapređenja bezbjednosti saobraćaja, odnosno smanjenja broja neregistrovanih motocikala.

(Banjaluka.net)