Politika 19.11.2020.

NEPONOVLJIVO: Stolac će u opštinskom vijeću imati čak 17 političkih subjekata

ČITANJE: 2 minute

Nakon svakih izbora pojave se i određene zanimljivosti. Međutim, ono što se desilo na ovogodišnjim lokalnim izborima za Općinsko vijeće Stolac teško da će se opet kada ponoviti.

Naime, izborni prag u ovoj općini prešlo je čak 17 političkih subjekata, i to osam stranaka i devet nezavisnih kandidata. Pri tome treba imati u vidu da OV Stolac broji ukupno 17 vijećnika. To znači da će svaka stranka dati samo po jednog vijećnika bez obzira na broj osvojenih glasova, piše Slobodna Bosna.

Zanimljivo je da i u mnogo većim i mnogoljudnijim općinama, s većim brojm članova općinskih vijeća, broj političkih subjekata koji prijeđu izborni prag od tri posto, gotovo nikada ne prelazi 10.

Stranke koje su prešle izborni prag su HDZ BiH, a u OV Stolac će u ime ove stranke ući nosilac liste Kazimir Raguž. Zanimljivo je da je HDZ BiH osvojio tri puta više glasova od bilo koje druge stranke ili nezavisnog kandidata, ali će, kao i svi ostali, imati samo jednog vijećnika.

Po broju osvojenih glasova slijede: HDP (Ivica Džakula ulazi u OV Stolac), HKDU BiH (Bojana Matić), HSS (Vinko Bošković), HSP (Nikola Raguž), HDZ 1990 (Matea Raič), SBB (Jasmin Hajdarović) te Lista za Prenj i Rotimlju (Esad Omanić).

Osim njih, u OV Stolac kao nezavisni kandidati ući će: Dragan Šimunović, Vidoje Maslać, Timur Haračić, Marko Aleksić, Adnan Frenjo, Ina Eminović, Alis Boloban, Nedim Hajdarević i Esad Razić.

Bit će zanimljivo vidjeti šta je značilo kandidovanje većeg broja nezavisnih kandidata za Općinsko vijeće, odnosno da li će se razvrstati po nacionalnim “torovima” ili će prilikom formiranja većine utjecaja imati i politički, odnosno programski ciljevi stranaka i kandidata.

(SB/Banjaluka.net)