Vijesti 10.09.2018.

NEPOŠTOVANJE KODEKSA U mini suknjama i pocjepanim hlačama dolaze učenice, ali i majke

ČITANJE: 4 minute

Iako je Zakon o srednjem vaspitanju i obrazovanju RS stupio na snagu u maju i njime je propisano donošenje etičkog kodeksa za učenike i radnike škole, iz obrazovnih ustanova ističu da zasad imaju samo interni kodeks za đake i profesore, te da su već u prvim danima ove školske godine neke učenike upozorili na nepristojno oblačenje, kao što su pocijepane farmerke i kratke suknje.

Nadležni u školama se nadaju da će u skorije vrijeme dobiti precizan etički kodeks, pa će se tačno i znati koje neprimjereno oblačenje i ponašanje mogu biti sankcionisani.

“Zakon o srednjem vaspitanju i obrazovanju stupio je na snagu u maju ove godine te je zakonom propisano donošenje etičkog kodeksa za učenike i radnike škole, ali Ministarstvo prosvjete i kulture RS nije započelo rad na izradi etičkog kodeksa. Kada bude pripremljen, etički kodeks biće dostupan javnosti”, kazali su kratko iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Vida Malešević, direktorica banjalučke Gimnazije, ističe da imaju interni kodeks,  a da gimnazijalci već znaju šta smiju u školi, a šta ne.

“Đaci znaju da treba da se pristojno obuku, da nema mini  haljina, da nema papuča za plažu, kao i kratkih hlača za dječake. I ovi prvačići su došli skoro pristojno obučeni, tako da su njima  već prvi dan  razrednici rekli šta je kućni red škole, kako treba da se ponašaju u školi”, kazala je Maleševićeva.

Ona je navela da oni godinama nemaju problem sa nepristojnim oblačenjem đaka.

“Mada dešavalo nam se ranije da učenice dođu pocijepanih farmerki, ali mi skrenemo pažnju i upišemo napomenu, te i vladanje se snizi ako ima više napomena u dnevniku ili čak pozovemo roditelja i skrenemo pažnju da dijete ne može tako da dolazi u  školu”, rekla je  Maleševićeva za “Nezavisne”.

Ističe da bi bilo dobro da i roditelji đaka poštuju ta pravila, jer, kako kaže, dešava se da neki roditelji dođu obučeni upravo onako kako zabranjuju djeci da dolaze na nastavu.

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije i direktorica Ugostiteljsko-ekonomske škole u Prijedoru, ističe da na časovima odjeljenske  zajednice upozore učenike na pristojnost u oblačenju i ponašanju.

“Budući da je usvojen novi Zakon o srednjem obrazovanju, očekujemo da ćemo i mi kao osnovne škole dobiti kodeks oblačenje, što bi i nama uveliko olakšalo rad sa djecom, ali i sa roditeljima, jer postoje roditelji  koji žele na papiru da vide pravila”, kazala je Soviljova.

Dodala je da insistiraju na pristojnosti u oblačenju, odnosno da učenice ne oblače mini suknje, dekoltirane majice, kratke hlače…

“Ni za moderne pocijepane hlače nema mjesta u školi i ne smatramo da smo konzervativni, nego se učimo pravilima dobrog ponašanja”, kazala je Soviljova.

Dodala je da se dešava da učenici budu upozoreni da se presvuku ukoliko dođu  neprimjereno obučeni.

“Mada ne dešava se samo da djevojke budu upozorene da ne dolaze u pocijepanim hlačama, nego i majke dođu na informacije u ‘malo više’ pocijepanim farmerkama”, potvrdila je Soviljova.

Prema njenim riječima,  oni su u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi sa đacima i roditeljima donijeli zajedničku odluku o isključenju mobilnih telefona u toku nastave i odlaganju u ormariće.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole, ističe da su razredne starješine na prvom času prilikom podjele rasporeda ukazale  na interne pravilnike i kodekse oblačenja.

“Odnosno, sve ono što kućni red škole zahtijeva da se radi i ukoliko dođe do remećenja, profesori opominju, zovemo roditelje ako se đaci ne ponašaju kako treba”, kazao je Bajić.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Semberije, ističe da se znalo dešavati da učenici dođu nepristojno obučeni, te budu vraćeni sa nastave da se presvuku.

“Što se tiče mobilnih telefona u školama, mi smo se ogranizovali i napravili smo  mjesto gdje će učenici odložiti telefone i u toku nastavnog procesa ne mogu ih koristi”, kazao je Đurić za “Nezavisne”.

Šta nije poželjno u školama
Pocijepane farmerke
Mini haljine i suknje
Papuče, japanke
Šortsevi

(Nezavisne)