NE POŠTUJU PROPISE Prošle godine u Banjaluci kažnjeno 1500 pješaka

pjesacka zona

Policajci su prošle godine kaznili 1.507 pješaka koji su prelazili preko ulice mimo pješačkog prelaza, potvrđeno je u Policijskoj upravi Banjaluka.

“Ukupan zbir kazni po osnovu izdatih prekršajnih naloga pješacima u našem gradu prošle godine iznosio je 57.620 KM”, rekli su u PU Banjaluka.

Istakli su da su pješaci prelazeći ulice mimo pješačkog prelaza prekršili zakon i ugrozili bezbjednost saobraćaja.

Građani ne poriču da ponekad pretrče ulicu na mjestima na kojima to ne bi smjeli.

“Nekad, kada žurim, pretrčim ili pređem ulicu mimo pješačkog prelaza. Najprije pogledam ima li automobila sa obje strane, a onda brzo pređem ulicu, jer nemam vremena čekati”, priznaje dvadesetšestogodišnji Aleksandar T.

Ovom mladiću, ali i ostalim građanima, stručnjaci savjetuju da budu oprezni, jer to što pretrčavanjem pokušavaju da uštede koji sekund, može da ih košta i života.

“I pored izgrađenih pothodnika, pasarela i dovoljnog broja pješačkih prelaza, dosta pješaka pređe mimo pješačkog prelaza i time uzgrožavaju svoju i tuđu bezbjednost u saobraćaju, što je izraženo posebno na zapadnom tranzitu, i apelujem na sve pješake da se pridržavaju obilježja i poštuju zakon”, rekao je Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS.

U MUP-u RS, u okviru svojih poslova i zadataka, sprovode niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju podizanja svijesti kod građana da ulice prelaze na pješačkim prelazima.

“Preventivne aktivnosti odnose se na sprovođenje akcije ‘Zaštitimo djecu u saobraćaju’, u okviru koje se vrši edukacija najmlađih učesnika u saobraćaju, kao i informisanje javnosti prije početka sprovođenja naloženih akcija ‘odnos vozač – pješak’, u kojima se apeluje na građane da koriste obilježeni pješački prelaz prilikom prelaska kolovoza”, dodali su u Policijskoj upravi.

Kazne

Kazna za pješake koji prelaze preko pješačkog prelaza kada je na semaforu crveno svjetlo je 50 KM, a prelazak mimo pješačkog prelaza je 40 KM. U prvih sedam dana od dobijanja plaća se 50% kazne.

(Nezavisne)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je