NE POŠTUJU PROPISE Prošle godine u Banjaluci kažnjeno 1500 pješaka

pjesacka zona

Policajci su prošle godine kaznili 1.507 pješaka koji su prelazili preko ulice mimo pješačkog prelaza, potvrđeno je u Policijskoj upravi Banjaluka.

“Ukupan zbir kazni po osnovu izdatih prekršajnih naloga pješacima u našem gradu prošle godine iznosio je 57.620 KM”, rekli su u PU Banjaluka.

Istakli su da su pješaci prelazeći ulice mimo pješačkog prelaza prekršili zakon i ugrozili bezbjednost saobraćaja.

Građani ne poriču da ponekad pretrče ulicu na mjestima na kojima to ne bi smjeli.

“Nekad, kada žurim, pretrčim ili pređem ulicu mimo pješačkog prelaza. Najprije pogledam ima li automobila sa obje strane, a onda brzo pređem ulicu, jer nemam vremena čekati”, priznaje dvadesetšestogodišnji Aleksandar T.

Ovom mladiću, ali i ostalim građanima, stručnjaci savjetuju da budu oprezni, jer to što pretrčavanjem pokušavaju da uštede koji sekund, može da ih košta i života.

“I pored izgrađenih pothodnika, pasarela i dovoljnog broja pješačkih prelaza, dosta pješaka pređe mimo pješačkog prelaza i time uzgrožavaju svoju i tuđu bezbjednost u saobraćaju, što je izraženo posebno na zapadnom tranzitu, i apelujem na sve pješake da se pridržavaju obilježja i poštuju zakon”, rekao je Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS.

U MUP-u RS, u okviru svojih poslova i zadataka, sprovode niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju podizanja svijesti kod građana da ulice prelaze na pješačkim prelazima.

“Preventivne aktivnosti odnose se na sprovođenje akcije ‘Zaštitimo djecu u saobraćaju’, u okviru koje se vrši edukacija najmlađih učesnika u saobraćaju, kao i informisanje javnosti prije početka sprovođenja naloženih akcija ‘odnos vozač – pješak’, u kojima se apeluje na građane da koriste obilježeni pješački prelaz prilikom prelaska kolovoza”, dodali su u Policijskoj upravi.

Kazne

Kazna za pješake koji prelaze preko pješačkog prelaza kada je na semaforu crveno svjetlo je 50 KM, a prelazak mimo pješačkog prelaza je 40 KM. U prvih sedam dana od dobijanja plaća se 50% kazne.

(Nezavisne)

Potpuna obustava saobraćaja od pijace prema Rebrovcu

Na dionici magistralnog puta od pijace prema Rebrovcu u Banjaluci na snazi je višečasovna potpuna obustava saboraćaja, povodom današnjeg otvaranja novoizgrađenog kružnog toka kod poslovnog objekta “Delta planet”. Potpuna obustava saobraćaj na ovoj dionici na snazi je do 13.00 časova, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske. (Srna)

POČELO PROLJEĆNO ČIŠĆENJE GRADA Iznesite krupni otpad!

Proljećna akcija čišćenja i uređenja grada počela je danas i svi sugrađani će u narednih mjesec dana imati priliku da na predviđena mjesta iznesu sav krupni otpad, izuzev građevinskog. Akcija će u prvom dijelu, od danas do 3. aprila biti organizovana na području gradskih mjesnih zajednica na desnoj obali Vrbasa i seoskih mjesnih zajednica koje

Saznajemo: Stanivuković nije predao peticiju protiv poskupljenja vode

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković nikada nije predao peticiju protiv poskupljenja vode u Banjaluci, iako je 6. februara ove godine izveo performans ispred Gradske uprave tvrdeći da predaje peticiju sa navodnim potpisima 3.000 Banjalučana, saznaje Banjaluka.net. Kako nam je zvanično potvrđeno u Skupštini grada, peticija sa navodnim potpisima nikada nije stigla do njih niti im je predana

OKONČANA ISTRAGA PROTIV LAŽNIH POŠTARA Prevaranti iz Srbije građanima podvaljivali poštanske sandučiće

Policija i banjalučko tužilaštvo okončali su istragu protiv trojice prevaranata iz Srbije koji su građanima u Srpskoj prodavali poštanske sandučiće pod izgovorom da su radnici “Pošta Srpske“.  Optuženi su državljani Srbije Darko Bebić (32), Petar Vasić (27) i Stevan Milovanović (32), svi iz Valjeva. Međutim, neizvesno je da li će i kada početi suđenje optuženim

Dijabetičari predali 11.500 potpisa za život s manje boli

Inicijativa “Za život s manje boli” prikupila je više od 11.500 potpisa podrške i predana je nedavno u Narodnu skupštinu RS i Parlament FBiH. Naime, grupa građana “Libre BiH” odnosno roditelji djece oboljele od dijabetesa tipa 1 i rijetkih oblika dijabetesa, te oboljeli od dijabetesa tipa 1 pokrenuli su inicijativu s ciljem da se osiguravanjem

Samo 36 ulica nazvano po ženama

Po ženama koje su ostavile trag u književnosti, koje su kroz istoriju učinile značajno djelo ili su ostale upamćene iz neke druge oblasti, nazvano je 36 ulica u gradu, rekli su u Gradskoj upravi. Na teritoriji grada od oko 680 ulica samo mali dio njih, odnosno tek svaka dvadeseta, dobio je naziv po ženama. U

Servisne informacije za 18. mart

Servisne informacije za ponedjeljak, 18. mart 2019. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir narušavan je četiri puta puta, a napravljeno je 11 prekršaja. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, jedno lice je lakše povrijeđeno, sve sa materijalnom štetom. Služba hitne pomoći U službi hitne pomoći pregledano je 110 odraslih pacijenata i 36