NE POŠTUJU PROPISE Prošle godine u Banjaluci kažnjeno 1500 pješaka

pjesacka zona

Policajci su prošle godine kaznili 1.507 pješaka koji su prelazili preko ulice mimo pješačkog prelaza, potvrđeno je u Policijskoj upravi Banjaluka.

“Ukupan zbir kazni po osnovu izdatih prekršajnih naloga pješacima u našem gradu prošle godine iznosio je 57.620 KM”, rekli su u PU Banjaluka.

Istakli su da su pješaci prelazeći ulice mimo pješačkog prelaza prekršili zakon i ugrozili bezbjednost saobraćaja.

Građani ne poriču da ponekad pretrče ulicu na mjestima na kojima to ne bi smjeli.

“Nekad, kada žurim, pretrčim ili pređem ulicu mimo pješačkog prelaza. Najprije pogledam ima li automobila sa obje strane, a onda brzo pređem ulicu, jer nemam vremena čekati”, priznaje dvadesetšestogodišnji Aleksandar T.

Ovom mladiću, ali i ostalim građanima, stručnjaci savjetuju da budu oprezni, jer to što pretrčavanjem pokušavaju da uštede koji sekund, može da ih košta i života.

“I pored izgrađenih pothodnika, pasarela i dovoljnog broja pješačkih prelaza, dosta pješaka pređe mimo pješačkog prelaza i time uzgrožavaju svoju i tuđu bezbjednost u saobraćaju, što je izraženo posebno na zapadnom tranzitu, i apelujem na sve pješake da se pridržavaju obilježja i poštuju zakon”, rekao je Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS.

U MUP-u RS, u okviru svojih poslova i zadataka, sprovode niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju podizanja svijesti kod građana da ulice prelaze na pješačkim prelazima.

“Preventivne aktivnosti odnose se na sprovođenje akcije ‘Zaštitimo djecu u saobraćaju’, u okviru koje se vrši edukacija najmlađih učesnika u saobraćaju, kao i informisanje javnosti prije početka sprovođenja naloženih akcija ‘odnos vozač – pješak’, u kojima se apeluje na građane da koriste obilježeni pješački prelaz prilikom prelaska kolovoza”, dodali su u Policijskoj upravi.

Kazne

Kazna za pješake koji prelaze preko pješačkog prelaza kada je na semaforu crveno svjetlo je 50 KM, a prelazak mimo pješačkog prelaza je 40 KM. U prvih sedam dana od dobijanja plaća se 50% kazne.

(Nezavisne)

DODIK: SDA izigrala načelni dogovor

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da je SDA izigrala raniji načelni dogovor i da je SNSD ponovo izigran od Bošnjaka kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH. “Formirali smo Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Kolegijum Doma. SDA je tu utrpala svoje kandidate, a onda su pobjegli

Fudbaleri Borca krenuli sa pripremama, čeka se Boateng

Prozivci u Fudbalskom klubu Borac koju je obavio trener Darko Vojvodić prisustvovala su 34 igrača, među kojima su i novajlije iz Voždovca Aleksandar Mirković i Aleksandar Pajčin koji se u banjalučkom prvoligašu nalaze na probi. 

ISKORISTITE NEODOLJIVU M:TEL PONUDU: HBO sadržaji za hladne januarske dane

Najbolji odmor nakon novogodišnjih tulumarenja, upravo je onaj koji ćete provesti u svom domu uz dobre filmove i serije. A za vaše potpuno uživanje ispred TV ekrana pobrinuo se i m:tel sa svojom aktuelnom ponudom za nove i postojeće korisnike TV Paketa – besplatan HBO dodatni paket koji možete da aktivirate do kraja januara i