Vijesti 12.07.2020.

NEPOVOLJNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA: Kasno javljanje doktoru dovodi do obostrane upale pluća

ČITANJE: 2 minute

Uzimajući u obzir broj prijavljenih slučajeva infekcije virusom korona, došlo je do pogoršanja epidemiološka situacija u Banjaluci, ali i u cijelom regionu. Virus je i dalje prisutan u populaciji, a  brzo prenošenje bolesti među neimunizovanom populacijom omogućeno kapljičnim putem, potvrdili su u banjalučkom Domu zdravlja.

“U našoj u ambulanti za akutne respiratorne infekcije rade dežurni timovi porodične medicine. Pacijenti sa simptomima koji bi mogli upućivati na Covid 19 se pregledaju u tim ambulantama. Najčešće su upućeni na pregled nakon konsultacije telefonom sa svojim porodičnim ljekarom ili nakon trijaže medicinske sestre na ulazu ambulante u kojoj su registrovani. Nije primjećeno da se pacijenti javljaju na pregled tek kada bolest uznapreduje ili se jave komplikacije. Obično se javljaju čim se pojave prvi simptomi bolesti”, rekli su za Srpskainfo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Neblagovremeno javljanje može dovesti do pogoršanja bolesti kod pacijenata, a najčešće se manifestuje obostranom upalom pluća, kada je potrebna hitna hospitalizacija na Klinici za infektivne bolesti u UKC.

“Prilikom epidemiološkog anketiranja, od pozitivnih osoba tražimo da nam navedu svoje bliske kontakte, te i njih anketiramo i na osnovu procjene epidemiologa odlučujemo da li je potrebno predložiti kućnu izolaciju i testiranje, a u skladu s preporukama Instituta za javno zdravstvo RS. U ovom periodu, najviše oboljelih je u grupi srednje  i mlađe životne dobi, a od simptoma dominiraju povišena temperatura, stomačne tegobe, malaksalost, gubitak čula okusa i mirisa. U periodu od marta do maja bilo je više oboljelih među osobama starije životne dobi, sa težom kliničkom slikom, u kojoj su dominirali visoka temperatura, otežano disanje, kašalj, stezanje u grudima”, naglašavaju u Domu zdravlja Banjaluka za “Srpskainfo”.

Poručuju da je neophodno da se svi građani pridržavaju preporuka nadležnih institucija, jer samo poštovanjem preporuka možemo zaštititi sebe i svoje najbliže.

(N.S/ Banjaluka.net)