Svijet 26.06.2021.

NEPOZNATO PORIJEKLO MISTERIOZNIH LETEĆIH OBJEKATA: Američka vlada objavila izvještaj o NLO-ima

ČITANJE: 1 minuta

Američka vlada je objavila dugo očekivani izvještaj o neidentifikovanim letećim objektima (NLO) u kojem je navedeno da analitičari iz sektora odbrane i obavještajnih podataka ne raspolažu sa dovoljno podataka da bi utvrdili porijeklo misterioznih letećih objekata koje su vidjali vojni piloti.

U izvještaju, koji je podnijet Kongresu i javno objavljen, obuhvaćena su viđenja 144 objekta koje je vlada zvanično nazvala “neidentifikovanim zračnim fenomenima” (UAP), a datiraju od 2004., navodi Reuters, prenosi Al Jazeera.

U izvještaju se zaključuje da ove pojave svakako dovode u pitanje sigurnost letenja i mogu predstavljati izazov po nacionalnu sigurnost SAD-a i dodaje da za ove fenomene “vjerovatno ne može postojati samo jedno objašnjenje”.

Izvještaj je označio prekretnicu za američku vladu nakon što je vojska decenijama odvraćala, razotkrivala i diskreditirala posmatranja neidentifikovanih letećih objekata i “letećih tanjira” iz 1940-ih.

Sva navedena viđenja, osim jednog, a to je slučaj pripisan velikom, ispuhanom balonu, ostaju neobjašnjiva i podložna daljnjim analizama, navodi se u izvještaju.

Za ostala 143, izvještaj je utvrdilo da postoji premalo podataka da bi se moglo zaključiti predstavljaju li neki egzotični zračni sistem koji su razvili američka vlada ili komercijalni entitet, ili strana sila poput Kine ili Rusije.

“Mada se terminologijom u izvještaju izbjegavaju eksplicitna spominjanja takvih mogućnosti, analitičari tek trebaju utvrditi vanzemaljsko porijeklo, tvrde visoki američki zvaničnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti”, javlja Reuters.

(N.S)