Region 01.03.2021.

NEPREMOSTIV SUKOB: Ministar Nebojša Stefanović krajnja meta predsjednika

ČITANJE: 4 minute

Da između dojučerašnjih najbližih saradnika, predsednika republika Aleksandra Vučića i bivšeg ministra policije, a sada odbrane Nebojše Stefanovića već mesecima tinja nepremostiv sukob, u javnosti se odavno spekuliše.

Govorkanja su se dodatno zakuvala oko Nove godine kada je predsednik obavestio javnost da mu se prisluškuje telefon, a u centar ove afere odmah su uvučeni bivši najbliži saradnici Nebojše Stefanovića, zbog čega se odmah nametnuo utisak da se upravo on nalazi na krajnjoj meti predsednika, piše nova.rs.

Iako znatan deo javnosti sumnja da je afera o prisluškivanju predsednika izgurana u prvi plan kako bi se skrenula pažnja sa slučaja Jovanjica, sumnje da postoje ozbilje trzavice na relaciji Vučić – Stefanović nisu jenjavale.

Tome su posebno doprinele kompletne smene njegovih kadrova u MUP, ali i prorežimski tabloidi koji su danima na naslovicama iznosili najteže optužbe na račun Stefanovića i njegovih saradnika, što je upravo i stvorilo utisak da je upravo on novi državni neprijatelj broj 1.

Druge afere u sjenci

Već u prvim danima nakon otkrivanja afere prisluškivanje, koju je državni vrh najpre okarakterisao kao državni udar, a potom i mogući atentat na predsednika, u žižu javnosti dospela je bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović i bivši načelnik Službe za posebne istražne metode Dejan Milenković.

Informacija da su se navodno oboje bavili nelegalnim prisluškivanjem nikada nije zvanično potvrđena, kao ni to po čijem su nalogu sve to radili.

Oboje su najpre saslušani u okviru istrage koju je sprovla unutrašnja kontrola MUP, a taman kada je slučaj trebalo da dobije novi pravac, sva pažnja javnosti preusmerena je na hapšenje učitelja glume Miroslava Aleksića, kog su bivše učenice optužile za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Ova afera bacila je “državni udar” i “atentat” u potpuno drugi plan, da bi u žižu bili ponovo vraćeni nakon hapšenja grupe kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Upravo tada, kreće i direktniji obračun sa Stefanovićevim, ali i Vučićevim dojučerašnjim bliskim saradnicima, koji se jedan po jedan šetaju po Makišu, odnosno sedištu SBPOK.

Poslednja je u svojstvu građanina saslušana upravo Hrkalovićeva i to, kako je njen advokat naveo, u okviru ispitivanja navoda o ugroženosti predsednika i njegove porodice.

Službene tajne

Prethodni dan, saslušan je predsednik FSS-a Slaviša Kokeza, koji je pozvan na informativni razgovor zbog navoda Aleksandra Kajmakovića poznatijeg kao Aca Bosanac. Kokeza je pušten četiri sata kasnije, a navodno je Kajmaković uperio prst u njega, i ispričao da ga je sa Veljkom Belivukom upoznao upravo Kokeza.

Ministar policije Aleksandar Vulin ispričao je juče da je Kokeza odbio poligrafsko ispitivanje, a kazao je i da je to uradio na savet predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića, što su iz Višeg suda demantovali. Vulin je kazao da Kokeza nije želeo da odgovori čak ni na pitanje ‘da li je učestvovao u pripremi likvidacije Aleksandra Vučića’.

Prethodno je i bivši načelnik UKP Ilija Milačić uhapšen je 12. februara ove godine zbog sumnje da je odavao službene tajne, a dva dana kasnije određen mu je pritvor do 30 dana. U Tužilaštvu za organizovani kriminal za Insajder je tada rečeno da privođenje Miličića nema veze s hapšenjem grupe na čijem je čelu Veljko Belivuk zbog udruživanja radi izvršavanja teških krivičnih dela među kojima su otmice i ubistva.

Inače, Milačić je u novembru 2020. godine unapređen “zbog postignutih rezultata u suzbijanju kriminaliteta i rasvetljavanju likvidacija” i preuzeo je Službu za kriminalističko-obaveštajne poslove UKP MUP.

Pre toga, polovinom septembra 2020. godine, Milačić je poručivao da Beograđani mogu da budu spokojni jer je bezbednost u gradu na izuzetno visokom nivou.

Ko će sledeći od policijskih funkcionera dobiti poziv za saslušanje i dalje nije zvanično poznato, a da li se iza svega krije upravo lov na aktuelnog ministra i da li su sva dešavanja koja potresaju javnost poslednjih nedelja samo nastavak sukoba unutar SNS, ili pak organizovanje zamajavanje javnosti, pokazaće se vrlo brzo.

(SB)