Region 19.08.2020.

(NE)PRIHVATLJIV: Branislav Lečić kandidat jednog krila za predsjednika DS-a

ČITANJE: 4 minute

Predsednica Organizacionog odbora za izbore u Demokratskoj stranci (DS) Vida Ognjenović saopštila je danas da je kandidat za predsednika u toj stranci Branislav Lečić i da se, na žalost, nije kandidovao i aktuelni predsednik DS Zoran Lutovac.

Taj deo DS koji se ne slaže sa ponašanjem aktuelnog rukovodstva ponovio je danas na konferenciji za novinare da oni nisu pučisti i da žele da se na demokratski način prevaziđe kriza u DS.

Dragoslav Šumarac rekao je da su molili aktuelnog predsednika Zorana Lutovca da zajedno odrede organizaioni odbor i komisiju za izbore, ali da nisu naišli na odobravanje, već su proglašeni za pučiste.

„Mi nismo ocepljeni deo DS, mi smo ugledni članovi, osnivači DS koji žele da se na demokratski način prevaziđe kriza u DS“, rekao je Šumarac.

Ognjenović je poručila da je prva tačka „očuvanje jedinstva DS“.

Lečić je rekao da je Lutovac njihov predsednik, jer je izglasan na izborima stranke, ali da se ne slažu u pogledu budućnosti i da je Lutovac faktor koji je radio na tome da se DS razjedini, a da je njegov cilj da radi na jedinstvu DS.

„Lično nemamo ništa protiv Lutovca, već protiv politike koju vodi“, rekao je Lečić.

On je predstavio svoj tim, te će njegova kandidatkinja za predsednicu Političkog saveta biti Vida Ognjenović, a kandidati za potpredsednike Milica Slijepčević, Jovanka Jovanović, Voja Janković, Petar Radojčić i Dragoslav Šumarac.

„Ovaj tim neće dozvoliti da DS bude potcenjena i da se čerupa“, poručio je Lečić.

On je rekao da bi bilo lepo da je Lutovac uplatio članarinu i da se stavi pred sud stranke da oceni kako je radio, a da se neuplaćivanjem članarine Lutovac stavio u položaj kao da je član neke druge stranke.

Šumarac je na konferenciji za novinare rekao da aktuelno rukovodstvo DS ne poštuje odluke o ujedinjenu sa Socijaldemokratskom strankom i Zajedno za Srbiju, a da se sada sa tvitera može videti da SDS više nije dobrodošla.

Lutovac: Nikakvi izbori nisu raspisani

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da nikakvi izbori u toj stranci nisu raspisani i da ih raspisuje „ili predsednik ili apsolutna većina članova Glavnog odbora“, te „kako se to nije desilo i izbori nisu raspisani, nije formiran ni organizacioni odbor za izbore“.

Međutim ranije danas, na konferenciji za novinare članova rukovodstva frakcije DS koji se, kako navode, „zalažu za unutarstranačke izbore“, član Glavnog odbora DS Branislav Lečić je objavio da se kandidovao za predsednika DS „na predstojećim unutarstranačkim izborima 26. septembra“.

Lečić je najavio da će kandidatkinja za predsednicu Političkog saveta biti Vida Ognjenović, dok će kandidati za potpredsednike biti Milica Slijepčević, Jovanka Jovanović, Voja Janković, Petar Radojčić i Dragoslav Šumarac.

Lečić je naveo da će ukoliko postane predsednik DS, nastaviti da sledi viziju bivšeg premijera Srbije i predsednika DS Zorana Đinđića i dodao da su sukobi u toj stranci rezultat različitih viđenja političke budućnosti DS.

Rekao je i da žali što se aktuelni predsednik DS Zoran Lutovac nije kandidao za predsednika stranke.

Odgovarajući na sve to, DS je danas popodne saopštila da će disciplinski postupci bii pokrenuti „protiv svih pojedinaca koji se lažno predstavljaju i uzurpiraju resurse Demokratske stranke, organizatora pomenutih lažnih izbora i onih koji se budu ‘kandidovali’ na tim lažnim izborima“.

DS u saopštenju o tome navodi da je na poslednjoj sednici Glavnog odbora održanoj u Šapcu, „Etički odbor DS već pokrenuo disciplinski postupak protiv Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene, Slobodana Milosavljevića, Branislava Lečića i Gorana Jaića“.

Disciplinski postupak je pokrenut „zbog pokušaja preotimanja stranke uz pomoć funkcionera Srpske napredne stranke i fizičke opstrukcije na sednici Glavnog odbora održane u ‘Madlenijanumu’ “ u Zemunu.

„Rukovodstvo i članstvo Demokratske stranke fokusirani su na borbu protiv režima Aleksandra Vučića i unutrašnje reforme stranke koje ne može da zaustavi mali broj pojedinaca zabrinutih za sopstvene funkcije, ma koliko bili glasni. Demokratska stranka postoji zbog građana, ne bivših i sadašnjih funkcionera“, navodi DS u saopštenju.

(SB/banjaluka.net)