Politika 10.04.2019.

“NEPRIHVATLJIV SVAKI VID NETOLERANCIJE” Vlada Srpske osudila uvredljive grafite na Arnaudiji

ČITANJE: 2 minute

Povodom incidenta sa ispisivanjem uvredljivog sadržaja na Arnaudija džamiji, oglasili su se Vlade Republike Srpske kazavši kako smatraju neprihvatljivim svaki vid iskazivanja bilo kakvog oblika netolerancije prema bilo kome.

Iz Sekretarijata za vjeru Vlade RS dodaju kako ne razumiju one koji na ovakav način pokušavaju da uruše mir i toleranciju koja je u interesu svih koji žive u Banjaluci i Republici Srpskoj.

– Sekretarijat će, u skladu sa dosadašnjim radom nastojati da njeguje i razvija dostignuti stepen povjerenja i razumijevanja sa svim crkvama i vjerskim zajednicama sa uvjerenjem da ovaj incident neće i ne može imati negativne posljedice na rad i aktivnosti Islamske zajednice u Banjaluci – navode iz Vlade Srpske.

Muftijstvo banjalučko oglasilo se povodom vandalskog čina koje je izvršeno na džamiju Arnaudija prethodne noći u Banjaluci.

Izrazili su žaljenje i osudili nemili događaj.

“Očekujemo od nadležnih organa da utvrde počinioce, te se nadamo da ovaj vandalski čin neće negativno uticati na izgradnju suživota i povjerenja među građanima grada Banjaluke”, saopćeno je danas iz Muftijstva banjalučkog.

“Ispisivanje uvredljivih grafita na zidovima banjalučke Arnaudija džamije, koja je u ponovnoj izgradnji, predstavlja nastavak kontinuiranog pritiska na Bošnjake muslimane na području bh. entiteta RS”, upozorio je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Traži i očekuje od sistema u tom entitetu da obezbijedi jednaka prava i jednake mogućnosti za sve građane. Očekujemo, dodao je, da nadležni organi konačno počnu hapsiti i procesuirati počinioce takvih nedjela i o tim rezultatima obavijeste javnost.

“Mi Bošnjaci muslimani u ovom entitetu smo na svojim ognjištima i tu smo da živimo u miru zajedno sa svojim komšijama pravoslavcima i katolicima. Očekujemo da se to razumije na ispravan način, a ne da se naše džamije iscrtavaju uvredljivim grafitima, da se naš ezan naziva pogrdnim imenima, a našim imamima i našem narodu da se prijeti i da se napadaju”, naglasio je Salkić.

Također, očekuje i od vlasti da promijeni kurs, kako je naveo, svog ponašanja u obrazovnom procesu i medijima prema Bošnjacima, a onda će to učiniti i svi drugi građani.

“Građani danas, nažalost, u ovom entitetu prate stavove i ponašanje svojih političkih predstavnika i zato imamo sve učestalije incidente”, smatra entitetski potpredsjednik.

Na vjerskom objektu u izgradnji, banjalučkoj džamiji Arnaudiji, za sada nepoznata osoba ispisala je četiri slova “S” te nacrtala kukasti krst.

Policija vodi istragu o tom vandalizmu.

(Srpskainfo, N1)