Vijesti 03.06.2016.

Neprihvatljivo da u nekim zonama porez bude četiri puta veći

ČITANJE: 2 minute

Izmjenom zona mještanima više naselja, kao što su Priječani, Lauš, Starčevica i drugi, počeli su pristizati veći računi za porez nepokretnosti. Izmjene zona omogućila je Skupština grada krajem prošle godine.

Kako kaže Bosančić, na grub i diskriminatorski način ova odluka je stavila u nezavidnu poziciju pojedine grupe građana koji su vlasnici nepokretnosti. On ističe da su pojedine mjesne zajednice i naselja dobili četiri puta veći porez na nepokretnosti nego što je to bilo ranije.

“Smatram da treba izvršiti izmjene i dopune odluke kada su u pitanju pojedine zone za neke mjesne zajednice, posebno vangradske zone”, naglasio je Bosančić.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da u nekim zonama porez na nepokretnosti bude četiri puta veći.

“Poreska uprava RS se poziva na Gradsku upravu i na njihovu odluku. Kad Gradska uprava izmijeni odluku, oni će dostaviti nove račune”, naveo je Bosančić.

Ističe da je visina poreza naročito drastična u mjesnim zajednicama Bočac, Starčevica, Lauš, Rekavice 1, Rekavice 2.

“Smatram da je neophodno još jednom preispitati postojeću odluku, u interesu građana”, istakao je Bosančić.

Mještani Kosovske ulice i dijela Franca Šuberta preko Savjeta MZ Lauš ovih dana pripremaju dopis Gradskoj upravi tražeći da preispitaju odluku o zonama, koje su uticale na povećanje računa na nepokretnosti.

“Te ulice su gornja granica naselja Lauš i skoro da graniče sa Pavlovcem. Ovo naselje je ranije bilo van zone, a sada je prešlo u treću”, rekao je Nebojša Matić, predsjednik Savjeta MZ Lauš 1.

Dušan Čajić, odbornik SNSD-a, rekao je da će inicijativu o preispitivanju odluke poreza na nepokretnosti podržati, a i da mu se obraćaju građani koji su dobili veće račune nakon novog obračuna.

Milenko Jaćimović, odbornik Ujedinjene Srpske, rekao je da podržava inicijativu Bosančića jer su građani počeli dobijati nerealno visoke račune za nepokretnosti.

(nezavisne.com)