Nepromišljenost pješaka: Rizikuju život da uštede minut

Pretrčavanje ulice mimo prelaza i ispod pasarela, prelazak na crveno ili kucanje poruka dok hodaju preko ulice najčešći su prekršaji koji čine pješaci, a koje svakodnevno možemo da vidimo na ulicama najvećeg grada Srpske.

Za 9 mjeseci ove godine banjalučka policija sankcionisala je 393 pješaka koja su počinila prekršaj u saobraćaju. Najviše ih je registrovano u centru grada, te na zapadnom tranzitu.

Baš ovu saobraćajnicu, koja ima 4 saobraćajne trake, pješaci pretrčavaju iako su na ovom putu postavljene 3 pasarele.

– Dok nismo imali pasarelu svi su samo kukali kako je opasno prelaziti tranzit. Sad svakodnevno gledamo kako majke sa djecom pretrčavaju 4 trake, stariji kako žure da stignu na autobus ili mlade kojima se ne da hodati preko pasarele – kaže mještanka Petrićevca Dragana S.

Analiza grupe studenata saobraćajnih fakuletata iz Beograda i Doboja pokazala je da za prelazak pasarele treba oko jednog minuta više vremena nego za pretrčavanje puta.

Koliko će trajati prelazak zavisi od njene konstrukcije i dimenzija, ali u prosjeku muškarcu treba 79 sekundi, a ženi 102. Istovremeno, za pretrčavanje zapadnog tranzita potrebno je 33-34 sekunde.

Za analizu je ankretirano 1.128 pješaka, od čega 643 muškarca. Njih 36 odsto reklo je da ne koristi pasarelu za prelazak. Od 485 anketiranih žena, 89 odsto je reklo da koriste pasarelu.

– To je samo još jedan dokaz da su žene obazrivije i pažljivije u saobraćaju – ističe Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS. Istraživanje je pokazalo da pasarelu najčešće ne koriste muškarci starosti između 18 i 30 godina, te žene pješaci između 30 i 50 godina.

Paradoksalno zvuči i da su nadležni morali da postave ogradu između traka kod pasarele kod naselja Sunce jer su pješaci tako često pretrčavali tranzit, tako da je to bio jedini način da ih „natjeraju“ da koriste pasarelu.

To bi, po svemu sudeći, moglo da bude najbolje rješenje za kompeletan zapadni tranzit.

Po podacima PU Banjaluka, pješaci su najčešće činili prekršaje u ulicama Kralja Petra prvog Karađorđevića, Vidovdanskoj, Aleji Svetog Save i Bulevaru cara Dušana.

– Takođe, ulice Knjaza Miloša i Bulevar Desanke Maksimović su česte lokacije gde su evidentirani prekršaji počinjeni od strane ove kategorije učesnika u saobraćaju – rekli su nam u PU Banjaluka.

Greške u saobraćaju najčešće prave pešaci stariji od 60 godina, a uglavnom se radi o nepropisnom prelaženju kolovoza, te kretanju u neosvijetljenim dijelovima grada bez svjetloodbojnog prsluka ili neke druge svjetleće opreme.

– Pješaci koriste telefon, naprimjer kucaju poruke i bez gledanja lijevo ili desno samo krenu na pješački prelaz. Pri tome nisu vidjeli koliko je vozilo udaljeno. To je problem ako vozila imaju uslovno skretanje desno, a vozač je blizu i nema šanse da stane – ističe Radović.

Smrtni udarac

Prije nekoliko godina ograničenje brzine na zapadnom tranzitu sa 50 povećano je na 70 kilometara na čas.

To je automatski povećalo rizik za one koji nepropisno pretrčavaju ovu saobraćajnicu. Pri brzini od 70 kilometara na čas, u slučaju da vozilo udari pješaka vjerovatnoća smrtnog ishoda je izuzetno velika.

(EuroBlic)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo