Vijesti 20.04.2017.

Nepropisno parkiranje svakodnevica u Banjaluci: Bahati vozači ne mare ni za Hitnu pomoć ni za pacijente

ČITANJE: 3 minute

Automobili parkirani ispred Fonda zdravstvenog osiguranja u Banjaluci blokiraju ulicu, i još važnije, prolaz kolima Hitne medicinske pomoći, koja tim putem svakodnevno prevozi bolesne građane.

Opravdanja brojnih vozača da kola ostavljaju u Ulici Zdrave Korde „samo dok ovjere knjižicu“ ne znače mnogo pacijentima, kojima život zavisi od brzine dolaska Hitne pomoći.

Služba hitne medicinske pomoći ovom ulicom u prosjeku prođe deset puta dnevno i to najčešće zbog izlaska mobilnih timova na teren i prevoz hitnih, životno ugroženih pacijenata prema klinikama.

– Nepropisno parkiranje vozila na samoj saobraćajnici uveliko usporavaju izlazak i prolazak ekipa na glavne saobraćajnice, a samim tim i dolazak ekipa do povrijeđene ili oboljele osobe – upozorila je Renata Hodžić, specijalista urgentne medicine.

Kako naglašavaju iz ove zdravstvene ustanove, transport pacijenata Hitne pomoći na Kliniku za hirurgiju, te Kliniku za plućne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra, često je onemogućen ili pretjerano dug iz tog razloga.

– S obzirom da je Ulica Zdrave Korde dvosmjerna ulica i da se preko puta ulaza FZO RS nalazi i pekara-prodavnica, te da se vozila parkiraju i ispred nje, često smo u situaciji da je ulica potpuno zatvorena sa dva ili više vozila iz suprotnih smjerova. Problem za kretanje sanitetskih vozila predstavlja i izlazak i ulazak vozila sa parking prostora ispred zgrade Poliklinike, u kojoj se nalazi najveći broj medicinskih službi Doma zdravlja – pojasnila je Hodžićeva.

Za prvih deset dana aprila, ekipe Hitne pomoći koristile su ovu ulicu čak 70 puta, pri izlasku mobilnih timova na intervenciju, a u istom periodu, 45 puta su pacijenti prevezeni na Kliniku za hirurgiju i Kliniku za plućne bolesti.

– S obzirom da vrijeme dolaska ekipa na teren igra ključnu ulogu u preživljavanju pacijenta, te je svaka minuta u takvim situacijama dragocjena, izmjena režima saobraćaja i zabrana parkiranja u ovoj ulici umnogome bi olakšala posao Hitnoj službi, a i povećala uspješnost zbrinjavanja i preživljavanja pacijenata – naglasila je Hadžićeva.

Na nesavjesne vozače, građani upozoravaju već godinama.

Iako pauk služba svakog dana sa ove lokacije odveze dva, tri nepropisno parkirana automobila, dugogodišnjem problemu ne nazire se kraj. Mnogi vozači svjesno rizikuju kaznu, ali lakše im je kažu, da istrče iz auta na pet minuta, nego da traže parking u susjednoj ulici.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve poručuju da su nastoje smanjiti gužve u ovoj ulici, kao i da će u dogovoru sa policijom pokušati da pojačaju aktivnosti protiv nesavjesnih vozača u ovom dijelu grada.

Pojačati kontrole

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja ističu da su upoznati sa ovim problemom u Banjaluci i smatraju da bi veće kontrole imale efekta.

– Grad ima dovoljno parking površina, uz nadoknadu koja nije previše skupa, samo je stvar da vozači parkiraju na mjesto i prošetaju do Fonda. Saobraćajna policija pored redovnih obaveza ne može stići i da iskontroliše parkiranje u gradu, ali organizovanjem povremenih akcija uz naplatu kazni, vjerovatno bi se smanjio broj takvih vozača – kaže direktor Agencije Milija Radović.

(EuroBlic)