NERAZJAŠNJENA SMRT ADVIJE KANLIĆ: Sarajevsko tužilaštvo naredilo obdukciju u Banjaluci

Nakon brojnih kontroverzi zbog čega se u Sarajevu još uvijek nije izvršila obdukcija Advije Kanlić koja je bila zaražena koronavirusom, konačno je reagovalo Tužilaštvo Kantona Sarajevo i naredilo da se ona izvrši u Republici Srpskoj.

Od Željka Karana, patologa u Zavodu za sudsku medicinu u Republici Srpskoj, saznali smo da će se obdukcija preminule obaviti sutra.

“Da. Danas je stigla naredba Tužilaštva Kantona Sarajevo i podrazumijeva se da ćemo je provesti.“

Kako Karan ističe, postupit će po naredbi jer bi sve drugo bilo kršenje zakona.

“Obdukcija će biti obavljena sutra u Javnom zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci“, zaključio je u razgovoru za Oslobođenje.

Podsjetimo, Advija Kanlić iz sarajevskog naselja Hrasnica, zaražena koronavirusom, preminula je 24. marta ove godine. Niko u Sarajevu nije htio izvršiti obdukciju preminule koja bi pokazala pravi uzrok njene smrti. Da li je umrla od posljedica koronavirusa ili je ona žrtva “puta pacijenta” u Sarajevo?

(Oslobođenje)

Bol i agonija

Niko u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku ne može osjetiti bol i agoniju Ehlimane Kanlić i Nezira Kanlića, djece preminule Advije (na fotografiji) iz sarajevskog naselja Hrasnica koja je bila pozitivna na korona virus. Danas, 17. maja navršavaju se 54 duga dana kako je njihova majka preselila na drugi svijet, ali nikada još nije ukopana niti je obavljena dženaza!

Ovo je za Novinsku agenciju Patria potvrdila i kćerka preminule Advije Ehlimana Kanlić.

„Još uvijek nismo ukopali majku. Još uvijek čekamo obdukciju“, kazala je Ehlimana.

Dodala je da nemaju nikakve odgovore osim da odbijaju da urade obdukciju jer nemaju adekvatnu opremu!

Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Sarajevu nije postupio po naredbi Tužilaštva KS da se izvrši obdukcija 52-godišnje Advije Kanlić koja je preminula od posljedica koronavirusa 24. marta.

Smrt Advije Kanlić, iza koje je ostalo dvoje djece, do danas nije do kraja rasvijetljena, a predmet je upravo zbog okolnosti pod kojim je preminula otvorilo Tužilaštvo KS.

Iz Tužilaštva KS za Patriju su ranije potvrdili da je naredba za obdukciju izdata 25. marta, ali da ona nije izvršena. Preminula žena danima se javljala ljekarima, ali bez obzira na teško zdravstveno stanje i simptome koje je imala karakterističnim za koronavirus, nije testirana. Preminula je 24. marta u sanitetskom vozilu pred vratima Doma zdravlja Ilidža. Tek nakon smrti je uzet bris i utvrđeno prisustvo koronavirusa.

Obducenti tvrde da nemaju adekvatnu zaštitnu opremu i uslove za vršenje obdukcije. Neki su javno rekli da neće raditi obdukcije osoba koje su bile zaražene koronavirusom.

Ljekarske komore tvrde da nema prepreka za vršenje obdukcija, ali obdukciju još niko ne radi.

O ovom strašnom slučaju s kojim su suočena djeca i porodica preminule Advije kao da više nikog nije briga, ali Novinska agencija Patria svaki dan će pisati tekstove o ovoj temi. Sve dok preminla Advija i njena djeca ne nađu mir.

I predsjednik Federalne ljekarske komore Harun Drljević govorio je da se obdukcije moraju raditi, isto kao što se pacijenti moraju pregledati, isto kao što izolatoriji moraju raditi.

“Svako mora raditi svoj posao! Ne mogu se osigurati optimalni uvjeti koje traže kolege, ali se mogu stvoriti uvjeti koji su zadovoljavajući u tom momentu”, kazao je Drljević.

Primjera radi, u Kantonalnoj bolnici Zenica operisan je pacijent kod kojeg je utvrđen koronavirus. Operacija je uspješno izvršena i pacijent se oporavlja. Zašto bi u slučaju vršenja obdukcije bile potrebne bilo kakve druge posebne mjere, a koje nije tražio hirurg i drugo medicinsko osoblje pri operaciji živog zaraženog pacijenta.

U slučaju doktora Šefika Pašagića koji je preminuo 5. aprila na Klinici Podhrastovi obdukcija nije urađena, a sahranjen je uz prisustvo najbližih članova porodice. I o okolnostima njegove smrti otvoren je predmet u Tužilaštvu KS.

(Patria, 17. 5. 2020)

MUP RS izuzima dokumentaciju u vezi s nabavkom pokretne bolnice

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, postupajući po zahtjevu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva, sprovode određene istražne radnje u vezi sa predmetom nabavke pokretne bolnice. Kako navode u MUP-u, vrši se izuzimanje određene dokumentacije iz više institucija i preduzeća,

Tegeltija potpisuje odluku o raspodjeli sredstava MMF-a

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara potvrdio je danas “Nezavisnim” da je odluka o preraspodjeli sredstava MMF spremna, da je proslijedio ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i da će danas to biti realizovano.

MUP: Prijetnje Službi predsjednika Republike Srpske

Odjeljenje za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci dva izvještaja zbog počinjenih krivičnih djela “Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje” iz člana 359 KZ RS i ”Neovlaštena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluge” iz člana 260 KZ RS

MILIČEVIĆ: SDS u Tesliću isključio pet članova, ali stranka jedinstvena i jaka

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević rekao je danas da je ta stranka u Tesliću u proteklom periodu isključila pet članova, ali da je i dalje jedinstvena i jaka, te da očekuje sigurnu pobjedu u toj opštini na predstojećim lokalnim izborima. Miličević je na konferenciji za novinare u Tesliću naveo da će organi ove partije

NOVI SISTEM NADZORA: Kladionice bez “lova u mutnom”

I pored znatnog povećanja prihoda, Republika Srpska u “sivoj zoni” igara na sreću još gubi milione maraka na godišnjem nivou, procjenjuju u Ministarstvu finansija. U praksi to znači da većina priređivača igara na sreću i dalje uspijeva da prikrije dobar dio svojih prihoda. Jedini način da se to izbjegne, a igre na sreću potpuno legalizuju

Od danas u prodaji Early Bird ulaznice za deveti Fresh Wave Festival!

Počela je prodaja promotivnih Early Bird ulaznica za deveto izdanje NEKTAR Fresh Wave festivala! Ovogodišnje izdanje festivala održaće se od 6. do 8. avgusta na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Do sada su svoje nastupe potvrdili Sven Vath, Artbat, Nastia, Ilario Alicante, Mladen Tomić, Nebs Jack, Joma Maja, Woodie, a riječ je o izvođačima čija su imena