NERAZJAŠNJENA SMRT ADVIJE KANLIĆ: Sarajevsko tužilaštvo naredilo obdukciju u Banjaluci

Nakon brojnih kontroverzi zbog čega se u Sarajevu još uvijek nije izvršila obdukcija Advije Kanlić koja je bila zaražena koronavirusom, konačno je reagovalo Tužilaštvo Kantona Sarajevo i naredilo da se ona izvrši u Republici Srpskoj.

Od Željka Karana, patologa u Zavodu za sudsku medicinu u Republici Srpskoj, saznali smo da će se obdukcija preminule obaviti sutra.

“Da. Danas je stigla naredba Tužilaštva Kantona Sarajevo i podrazumijeva se da ćemo je provesti.“

Kako Karan ističe, postupit će po naredbi jer bi sve drugo bilo kršenje zakona.

“Obdukcija će biti obavljena sutra u Javnom zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci“, zaključio je u razgovoru za Oslobođenje.

Podsjetimo, Advija Kanlić iz sarajevskog naselja Hrasnica, zaražena koronavirusom, preminula je 24. marta ove godine. Niko u Sarajevu nije htio izvršiti obdukciju preminule koja bi pokazala pravi uzrok njene smrti. Da li je umrla od posljedica koronavirusa ili je ona žrtva “puta pacijenta” u Sarajevo?

(Oslobođenje)

Bol i agonija

Niko u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku ne može osjetiti bol i agoniju Ehlimane Kanlić i Nezira Kanlića, djece preminule Advije (na fotografiji) iz sarajevskog naselja Hrasnica koja je bila pozitivna na korona virus. Danas, 17. maja navršavaju se 54 duga dana kako je njihova majka preselila na drugi svijet, ali nikada još nije ukopana niti je obavljena dženaza!

Ovo je za Novinsku agenciju Patria potvrdila i kćerka preminule Advije Ehlimana Kanlić.

„Još uvijek nismo ukopali majku. Još uvijek čekamo obdukciju“, kazala je Ehlimana.

Dodala je da nemaju nikakve odgovore osim da odbijaju da urade obdukciju jer nemaju adekvatnu opremu!

Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Sarajevu nije postupio po naredbi Tužilaštva KS da se izvrši obdukcija 52-godišnje Advije Kanlić koja je preminula od posljedica koronavirusa 24. marta.

Smrt Advije Kanlić, iza koje je ostalo dvoje djece, do danas nije do kraja rasvijetljena, a predmet je upravo zbog okolnosti pod kojim je preminula otvorilo Tužilaštvo KS.

Iz Tužilaštva KS za Patriju su ranije potvrdili da je naredba za obdukciju izdata 25. marta, ali da ona nije izvršena. Preminula žena danima se javljala ljekarima, ali bez obzira na teško zdravstveno stanje i simptome koje je imala karakterističnim za koronavirus, nije testirana. Preminula je 24. marta u sanitetskom vozilu pred vratima Doma zdravlja Ilidža. Tek nakon smrti je uzet bris i utvrđeno prisustvo koronavirusa.

Obducenti tvrde da nemaju adekvatnu zaštitnu opremu i uslove za vršenje obdukcije. Neki su javno rekli da neće raditi obdukcije osoba koje su bile zaražene koronavirusom.

Ljekarske komore tvrde da nema prepreka za vršenje obdukcija, ali obdukciju još niko ne radi.

O ovom strašnom slučaju s kojim su suočena djeca i porodica preminule Advije kao da više nikog nije briga, ali Novinska agencija Patria svaki dan će pisati tekstove o ovoj temi. Sve dok preminla Advija i njena djeca ne nađu mir.

I predsjednik Federalne ljekarske komore Harun Drljević govorio je da se obdukcije moraju raditi, isto kao što se pacijenti moraju pregledati, isto kao što izolatoriji moraju raditi.

“Svako mora raditi svoj posao! Ne mogu se osigurati optimalni uvjeti koje traže kolege, ali se mogu stvoriti uvjeti koji su zadovoljavajući u tom momentu”, kazao je Drljević.

Primjera radi, u Kantonalnoj bolnici Zenica operisan je pacijent kod kojeg je utvrđen koronavirus. Operacija je uspješno izvršena i pacijent se oporavlja. Zašto bi u slučaju vršenja obdukcije bile potrebne bilo kakve druge posebne mjere, a koje nije tražio hirurg i drugo medicinsko osoblje pri operaciji živog zaraženog pacijenta.

U slučaju doktora Šefika Pašagića koji je preminuo 5. aprila na Klinici Podhrastovi obdukcija nije urađena, a sahranjen je uz prisustvo najbližih članova porodice. I o okolnostima njegove smrti otvoren je predmet u Tužilaštvu KS.

(Patria, 17. 5. 2020)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema

PO NALOGU POLICIJE I INSPEKCIJE Odvoze otpad iz Bosanskog Grahova

Po nalogu policije i inspekcije, dva kamiona opasnog otpada koji je u Bosansko Grahovo dovezen iz Italije, odvezena su iz te opštine, a u roku od najdalje 48 časova biće odvezen još jedan kamion. Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo je rekao da je u opštinu dovezeno ukupno tri kamiona. “Po nalogu inspekcije i policije