“NES” NIJE USPIO DA PREUZME “KRAJINAPETROL”: Mali akcionari i republički fondovi ignorisali ponudu

Nedeljko Kesić nije uspio u namjeri da preuzme „Krajinapetrol“ iako je malim akcionarima ponudio cijenu veću od tržišne. Među akcionarima koji nisu prihvatli da prodaju akcije su i državni Akcijski fond, Penzijski – rezervni fond i Fond za restituciju.

Naime, s obzirom da je postala vlasnik više od 30 odsto akcija „Krajinapetrola“, kompanija „Nes“ u vlasništvu Kesićevog sina objavila je ponudu za preuzimanje ostatka akcija od malih akcionara 28. decembra 2019. godine. Ponuda je istekla 28. januara ove godine.

Za vrijeme trajanja javne ponude deponovano je 0,026 odsto akcija.

„Deponovane akcije ponudilac je isplatio i preuzeo u zakonskom roku. Nije bilo povlačenja deponovanih akcija“, navedeno je u Izvještaju o preuzimanju.

Kompaniija „Nes“ u „Krajinapetrolu“ sada ima 32,271 odsto glasova u skupštini emitenta.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 odsto akcija u preduzeću “Krajinapetrol”, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija.

Osnovni kapital „Krajinapetrol“ iznosi 13.876.371 KM.

Podsjećamo, ponuda za preuzimanje dobila je negativno mišljenje Uprave “Krajinapetrola”, iako su pozitivno ocijenjeni planovi po pitanju širenja poslovne mreže i otvaranja novih radnih mjesta.

To je zbunilo i Komisiju za hartije od vrijednosti koja je od Uprave tražila da se još jednom, ovaj puta detaljno i pojedinačno izjasne o ponuđenoj cijeni i ponudi za preuzimanje. I u dodatnom izjašnjenju nije bilo saglasnosti Uprave.

„Nes“ je ponudio 0,81 KM po akciji, a što je daleko iznad prosječne cijene akcija “Krajinapetrola” sa kojom se trgovalo na berzi (0,61 KM).

Kesić je bivši direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“ i u trku za “Krajinapetrol” ušao je nakon što je objavljeno da je za to preduzeće zainteresovana i INA.

Kompanija „Nes“, u vlasništvu Kesićevog sina Sretena, kupila je za 2,3 miliona KM akcije „Krajinapetrola“ 13. novembra prošle godine.

Capital je objavio da je i INA zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola” te da je Vlada Republike Srpske spremna da proda državni udio te da je dala dozvolu INA-i da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

„Krajinapetrol“ je deveti mjesec 2019. godine završio sa dobiti od 1,18 miliona KM, što je duplo više nego u istom periodu lani, te je najavio i isplatu dividende.

(capital.ba)

OBNAVLJAJU MREŽU: “Rajaner” od 1. avgusta uvodi letove iz Brisela i Minhena za Banjaluku

Niskobudžetni prevoznik Rajaner nastaviće tokom ljetnje sezone samo dvije linije ka Banjaluci i Nišu, jer nastavljaju sa obnavljanjem svoje mreže. Niskotarifni prevoznik, koji je prije dva dana proslavio povratak u letove sa preko 1.000 dnevnih letova širom Evrope, obnavljaće poslovanje na dva tržišta sledećeg mjeseca. Već je pokrenuta usluge ka Hrvatskoj i Crnoj Gori, piše

PRIJETNJA RADNICIMA: Upozoreni da će dobiti otkaz u banjalučkom marketu ako se zaraze koronom

Posla za inspektora ponovo bi moglo biti i u trgovačkim radnjama. U jednom banjalučkom marketu osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima – ko se zarazi koronom dobiće otkaz. Anonimne prijave već su stigle do sindikata i Republičkog inspektorata koji najavljuje izlazak na teren već naredne sedmice. Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se

SAVIĆ (SDS): U Srebrenici kandidat Srbin, u Mostaru zajednička lista

„SDS želi načelnika Srbina u Srebrenici i u tom smislu ćemo pristupiti izboru za kandidata za načelnika opštine i u narednih pet do sedam dana bi trebalo da opštinski odbori u Srebrenici vide koja je to ličnost oko koje će se okupiti“, istakao je zamjenik predsjednika SDS Rado Savić. Govoreći o izborima u Mostaru, Savić

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se