“NES” NIJE USPIO DA PREUZME “KRAJINAPETROL”: Mali akcionari i republički fondovi ignorisali ponudu

Nedeljko Kesić nije uspio u namjeri da preuzme „Krajinapetrol“ iako je malim akcionarima ponudio cijenu veću od tržišne. Među akcionarima koji nisu prihvatli da prodaju akcije su i državni Akcijski fond, Penzijski – rezervni fond i Fond za restituciju.

Naime, s obzirom da je postala vlasnik više od 30 odsto akcija „Krajinapetrola“, kompanija „Nes“ u vlasništvu Kesićevog sina objavila je ponudu za preuzimanje ostatka akcija od malih akcionara 28. decembra 2019. godine. Ponuda je istekla 28. januara ove godine.

Za vrijeme trajanja javne ponude deponovano je 0,026 odsto akcija.

„Deponovane akcije ponudilac je isplatio i preuzeo u zakonskom roku. Nije bilo povlačenja deponovanih akcija“, navedeno je u Izvještaju o preuzimanju.

Kompaniija „Nes“ u „Krajinapetrolu“ sada ima 32,271 odsto glasova u skupštini emitenta.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 odsto akcija u preduzeću “Krajinapetrol”, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija.

Osnovni kapital „Krajinapetrol“ iznosi 13.876.371 KM.

Podsjećamo, ponuda za preuzimanje dobila je negativno mišljenje Uprave “Krajinapetrola”, iako su pozitivno ocijenjeni planovi po pitanju širenja poslovne mreže i otvaranja novih radnih mjesta.

To je zbunilo i Komisiju za hartije od vrijednosti koja je od Uprave tražila da se još jednom, ovaj puta detaljno i pojedinačno izjasne o ponuđenoj cijeni i ponudi za preuzimanje. I u dodatnom izjašnjenju nije bilo saglasnosti Uprave.

„Nes“ je ponudio 0,81 KM po akciji, a što je daleko iznad prosječne cijene akcija “Krajinapetrola” sa kojom se trgovalo na berzi (0,61 KM).

Kesić je bivši direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“ i u trku za “Krajinapetrol” ušao je nakon što je objavljeno da je za to preduzeće zainteresovana i INA.

Kompanija „Nes“, u vlasništvu Kesićevog sina Sretena, kupila je za 2,3 miliona KM akcije „Krajinapetrola“ 13. novembra prošle godine.

Capital je objavio da je i INA zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola” te da je Vlada Republike Srpske spremna da proda državni udio te da je dala dozvolu INA-i da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

„Krajinapetrol“ je deveti mjesec 2019. godine završio sa dobiti od 1,18 miliona KM, što je duplo više nego u istom periodu lani, te je najavio i isplatu dividende.

(capital.ba)

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma. Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu. “To bi bio