Vijesti 16.11.2015.

Nesavjesni vozači zauzimaju parking mjesta za invalide

ČITANJE: 2 minute
invalidska_mjesta
Nesavjesni vozači nerijetko parkiraju svoja vozila na parking mjestima koja su namijenjena licima s invaliditetom i tako im otežavaju pristup ustanovama, tržnim centrima i ostalim objektima u gradu.

-Nažalost, na javnim parkinzima učestala je pojava nedozvoljenog parkiranja na mjestima obilježenim za parkiranje vozila invalidnih lica od strane vozača koja nisu iz te kategorije, te se osim lica bez oznake pristupačnosti jedan broj vozača koristi nevažećim ili falsifikovanim oznakama – kažu u Odsjeku za parkinge i garaže i dodaju da redovno kažnjavaju takve vozače, a od početka godine do sada blokirali su oko 200 nepropisno parkiranih vozila na mjestu za invalidna lica.

Kada lica s invalidskom kartom stanu i mimo tog mjesta, ne vrši se blokada vozila.

-Ukoliko nesavjesni vozač stane na označeno mjesto za invalide, premješta ga “pauk” ili bude blokirano. Korisnik prostora bez invalidske karte platiće kaznu od 40 KM, a “pauk” službu 100 KM – ističu u Odsjeku.

Podsjećaju korisnike parkiranja na javnim parkiralištima na području grada, da u skladu sa Pravilnikom o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parkiralištima na području Banjaluke pravo korišćenja mjesta za parkiranje vozila invalida ostvaruju invalidna lica koja posjeduju znak pristupačnosti odnosno međunarodni znak invalida, a u skladu sa odredbama Zakona o osnovima bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i odredbama Pravilnika o načinu obilježavanja vozila kojim upravlja lice sa oštećenim ekstremitetima.

Pravilnikom o načinu obilježavanja vozila kojim upravlja lice sa oštećenim ekstremitetima uređuju se uslovi za dobijanje znaka kojim se obilježava vozilo kojim upravlja lice sa oštećenim ekstremitetima („znak pristupačnosti“). Znak pristupačnosti može dobiti lice sa oštećenim ekstremitetima, čiji su ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom oštećeni najmanje 60 odsto.

Znak pristupačnosti važi samo kad vozilom upravlja lice sa invaliditetom. Stavlja se ili privremeno lijepi u donji desni ugao prednjeg vjetrobranskog stakla vozila.
Inače, ovaj znak izdaje organ nadležan za registraciju vozila – Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

(Banjaluka.net)