Vijesti 04.08.2020.

Nesavjesnim pješacima naplaćeno 18.120 KM kazni

ČITANJE: 2 minute

U prvih šest mjeseci ove godine na području grada Banjaluka pješacima je napisano ukupno 448 prekršajnih naloga, potvrdila je Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banjaluka.

Prema njenim riječima, ukupna finansijska vrijednost napisanih kazni pješacima iznosi 18.120 KM.

Mučibabićeva je istakla da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u okviru svojih poslova i zadataka sprovodi niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju podizanja svijesti kod građana da prilikom prelaska kolovoza koriste obilježeni pješački prelaz.

Preventivne aktivnosti koje preduzima MUP odnose se na sprovođenje akcije “Zaštitimo djecu u saobraćaju”, u okviru koje se vrši edukacija najmlađih učesnika u saobraćaju.

“Takođe, javnost se obavještava prije početka sprovođenja naloženih akcija sa akcentom na ‘odnos vozač – pješak’ putem sredstava javnog informisanja u kojima se apeluje na građane da koriste obilježene pješačke prelaze prilikom prelaska kolovoza”, istakla je Mučibabićeva.

Ona je kazala da su različiti razlozi prelaska pješaka mimo obilježenih pješačkih prelaza, a najčešći su žurba i neodgovornost građana, odnosno nerazvijena svijest o opasnostima koje proizlaze iz njihovog neodgovornog ponašanja, odnosno nepostojanje razvijene saobraćajne kulture kod pješaka.

Kazna za pješake koji prelaze preko pješačkog prelaza kada je na semaforu crveno svjetlo je 50 KM, a za prelazak mimo pješačkog prelaza je 40 KM. U prvih sedam dana od dobijanja prekršajnog naloga plaća se 50 odsto kazne.

Prošle godine na području grada kažnjeno je 2.512 pješaka koji su prelazili ulicu mimo pješačkog prelaza.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, istakao je da je osnovni razlog nepoštovanja propisa i prelaska pješaka mimo pješačkog prelaza isključivo saobraćajna nekultura, prenose Nezavisne.

(A.M/banjaluka.net)