Politika 31.03.2022.

NEŠIĆ: Da sam na Dodikovom mjestu, nikad ne bih sebi dopustio da bježim od Bisere Turković

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić poručio je da on, kao srpski član Predsjedništva BiH, nikada sebi ne bi dozvolio da bježi od Bisere Turković i dopušta joj da se postavlja kao šef države, kao što je to učinio Milorad Dodik.

“Ustavna obaveza srpskog člana Predsjedništva BiH jeste da štiti ustav BiH i Republike Srpske. On treba da je borac, a ne pobjegulja. Napuštanjem sjednice Predsjedništva, Dodik je mogao samo izazvati osmjeh i zadovoljstvo Bisere Turković jer joj je olakšao da se ponaša kako želi”, smatra Nešić.

On poručuje da je sjednica Predsjedništva bila prilika da Dodik pokaže Turkovićevoj koja su njena ovlašćenja i da je vrati u okvire ustavnog ponašanja:

“Predsjedništvo BiH konsenzusom vodi spoljnu politiku, što je ingerencija koju je preuzela Turkovićeva. Od problema se ne bježi nego se uloži trud da se oni raščiste i da se od Turkovićeve traži da položi račune za svoj ponašanje.”

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić kaže da je kao Srbin razočaran da SNSD ne želi ni da pokuša da obuzda Turkovićevu, a kamoli da pokrene njenu smjenu.

“Nakon prve njene iskazane samovolje i uzurpacije ovlašćenja, pozvao sam predsjedavajućeg Savjeta ministara da pokrene rekonstrukciju Savjeta ministara, odnosno da donese odluku o njenom razrješenju. Svi mehanizni su u rukama SNSD. Inicijativa je u rukama Zorana Tegeltije ili osam poslanika iz Republike Srpske, odnosno u rukama SNSD. Dakle, Bisera je tu gdje jeste jer je to njihova volja”, zaključuje Nešić.

Rodić na čelu Izbornog štaba DNS-a

Predsjedništvo Demokratskog narodnog saveza je na sjednici koja je danas održana u Banjoj Luci donijelo odluku o formiranju regionalnih odbora DNS širom Republike Srpske i usvojilo Poslovnik o radu regionalih odbora.

Na sjednici se razgovaralo i o pripremama za formiranje Centralnog izbornog štaba DNS, na čijem čelu će biti Dragutin Rodić, generalni sekretar stranke.

Predsjednik DNS Nenad Nešić kaže da će se u narednom periodu intenzivirati rad na organizacionom i kadrovskom jačanju DNS kako bi se blagovremeno izvršile sve pripreme i odluka o raspisivanju opštih izbora u BiH dočekala potpuno spremno. “DNS će organizaciono i kadrovski ojačan ući u izbornu trku i uvjereni smo da ćemo, uprkos svim podmetanjima, napadima i osporavanjima koje smo preživjeli i koje tek očekujemo, imati bolji izborni rezultat nego na prošlim opštim izborima, kada smo postigli istorijski rezultat, koji je, očigledno, nekom zasmetao”, istakao je Nešić.

On je dodao je Predsjedništvo DNS na današnjoj sjednici dalo jednoglasnu podršku kandidaturi Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije i listama SNS na svim nivoima.

(SB)

Oznake: Nenad Nešić