NEŠIĆ: DNS će imati gradonačelnika Prijedora i u sljedećem mandatu

Predsjedništvo DNS danas je na sjednici u Banjaluci donijelo odluku da ostaje pri zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske o djelovanju na nivou BiH, rekao je vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić.

– Time smo potvrdili ove zaključke i DNS neće odstupiti od njih, bez obzira kako će se ponašati ostali politički subjekti iz Republike Srpske – rekao je Nešić novinarima na pauzi sjednice Predsjedništva DNS-a.

On je pojasnio da to znači da DNS nastavlja kontinuitet dosadašnje politike, u kojoj nikada članovi ove stranke nisu glasali za prenošenje nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.

Nešić je naveo da je sa predsjednikom Gradskog odbora DNS Prijedor Dragutinom Rodićem dogovorio nastavak djelovanja, sa osnovnim ciljem da ova stranka pobjedi u ovoj lokalnoj zajednici.

– Pod tim mislimo na pobjedu našeg gradonačelnika na lokalnim izborima ove godine – rekao je Nešić.

On je napomenuo da će DNS 15. marta u Banjaluci održati i izbornu skupštinu na kojoj će biti biran predsjednik ove stranke u punom mandatu od četiri godine.

– Spremamo se za lokalne izbore i najvjerovatnije je da ćemo samostalno odlučivati o budućim koalicionim partnerima na loklanom nivou, što ćemo prepustiti gradskim i opštinskim organizacijama da biraju svog partnera, vodeći se interesima građana koji ih biraju – rekao je Nešić.

On je sinoć za ATV izjavio da do sada ima podršku preko 20 odbora za mjesto predsjednika stranke.

– Svako ko, u skladu sa Statutom, ima podršku 24 odbora, može biti kandidat. Lično bih volio da bude više kandidata i da i na taj način pokažemo demokratski kapacitet DNS – rekao je on, dodajući da svaku utakmicu igra da dobije, pa tako i ovu.

(Srna, ATV)

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije