Politika 24.05.2022.

Nešić: Dodik se prejeo papaka, račun plaćaju građani

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić smatra neiskrenim navode lidera SNSD-a Milorada Dodika da insistira da se izmjenama Izbornog zakona BiH omogući da mandati pripadaju strankama. Nešić podsjeća da je upravo SNSD glasao protiv takvih izmjena koje je lično predložio u Predstavničkom domu PS BiH.

Dodik je inače rekao da bi se vraćanjem mandata strankama smanjila politička korupcija, te da ”ne treba imati iluzije da se to neće dešavati i nakon ovih izbora”.

”Biće da je Milorad Dodik od 15. juna prošle godine do danas shvatio da će ove izbore izgubiti, pa se boji svojih preletača i osipanja svojih redova. Boji se je da će mu se desiti ono što je činio drugim partijama. Dodik se prejeo papaka, a račun su platili građani i Republika Srpska”, smatra Nešić.

Lider DNS-a, koji je i poslanik u Predstavničkom domu, podsjeća da je Predstavnički dom PS BiH 15. juna i 21. jula prošle godine razmatrao njegov prijedlog Izmjena izbornog zakona prema kojem mandati pripadaju partijama.

”Izgleda da su papci sa švedskog stola izdaje i beščašća još uvijek bili ukusni Dodiku jer protiv mog prijedloga složno su bili poslanici SNSD, HDZ i SDA” – kaže Nešić.

On poziva Dodika da pokaže da kontroliše svoje poslanike i najavljuje da će mu dati šansu da ispravi prošlogodišnju grešku.

”Već danas, moj prijedlog Izmjena izbornog zakona kojim se mandati vraćaju partijama biće predat na protokol PS BiH. Ovaj put očekujem podršku SNSD jer nama ne trebaju njihovi preletači. Treći i novi put DNS za Republiku Srpsku je put ekonomskog razvoja, ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu. Nakon promjena naša trobojka biće ideal svih nas, a ne stolnjak sa kojeg se Dodik gosti papcima dok mu ne prisjednu”, poručio je Nešić.

(E.M)

Oznake: Nenad Nešić