Politika 18.05.2022.

Nešić: Dodiku nismo dozvolili da komanduje DNS, nećemo ni SDS i PDP

ČITANJE: 3 minute

Lider DNS Nenad Nešić rekao je da on nije ničiji trojanski konj i da se zapita da li pojedinci više mrze Milorada Dodika, nego što vole Republiku Srpsku.

Nekada se zapitam da li neko više mrzi Dodika nego što voli Republiku Srpsku. Pitam se to, jer niko nije iznad Republike Srpske. Meni je Dodik politički neprijatelj, ali nije lični. Ja protiv Milorada Dodika nemam ništa. Kad se vidimo pozdravimo se, ali se ne viđamo. Ipak ja kritikujem njegovu vlast – rekao je Nešić.

O medijskim natpisima i komentarima pojedinaca da je sačekivao Mirka Šarovića kako bi se vidio sa njim, Nešić demantuje te navode i objašnjava šta se dogodilo.

– Zar ja vama izgledam kao neko ko se krije u žbunju i nekoga presreće? Sastanak je bio dogovoren na inicijativu gospodina Šarovića. Gospodin Šarović je mene zvao 01. maja, ja sam telefon ostavio sa strane pa mu se nisam javio. Pozvao me je poslije četiri dana i zamolio me da se vidimo. Došao sam prije njega u objekat, on je došao kasnije i pridružio se. Razgovarali smo o izborima, mojoj i njegovoj kandidaturi, nastupu na izborima ove godine  i da dođe do promjene vlasti – kaže Nešić i poručuje da može pričati o svemu pod uslovom da je Republika Srpska iznad svakog interesa.

Bilo je priče da mi podržimo gospodina Šarovića kaže Nešić i poručuje da je rekao da bi to bilo neozbiljno od njega i da će u narednom periodu DNS djelovati u skladu sa odlukama organa partije.

– Imamo 16 godina bahatu i korumpiranu vlast. Isto toliko godina bezidejnu i neuspješnu opoziciju. Imamo situaciju gdje je crno i bijelo, za i protiv Dodika. Ja nudim put gdje je ekonomija, obrazovanje na prvom mjestu, a na posljednjem Dodik, Nešić, Šarović.. – kaže Nešić.

Nešić je odgovorio i na pitanje da li je Nenad Nešić opozicija u opoziciji.

– Ne mislim da Dodik treba da bude tema svega. Nije on Republika Srpska, niti iko od nas može biti Republika Srpska. Ja nudim put oporavka Republike Srpske – rekao je Nešić.

Nešić kaže da je za priče kako je on trojanski konj podnio tužbu i nada se da će sud donijeti pravičnu odluku sa kojojm će upoznati javnosti.

– Ja nisam ničiji trojanski konj, ja sam čovjek koji želi novi put. Mi nismo neko iznad koga je SDS i PDP pa da nam nameću rješenja. Mi sami donosimo svoje odluke. Nismo Dodiku dozvolili da komanduje DNS, a sad treba da dozvolimo nekome iz SDS ili PDP? Moja odluka da se pojavim na skupu BORS je isključivo zbog Republike Srpske. Došao sam na skup zbog odluke Kristijana Šmita koja derogira Republiku Srpsku – kaže Nešić.

On poručuje da po pitanjima Republike Srpske nema dijeljenja na opoziciju i vlast. Nešić poručuje da će se to promijeniti kada on bude u Predsjedništvu BiH, u oktobru.

– Za predsjednika Republike Srpske kandidat je gospodin Jovičić, a srpskog člana Predsjedništva BiH sam ja i to nije novo. Danas predajemo CIK naše potpise i svu dokumentaciju da prijavimo DNS za učešće na izborima na sva četiri nivoa – kaže Nešić.

Nakon osude sankcija Dodiku, Cvijanovićevoj i ATV, Nešić kaže da je dobio pozive i upozorenja, piše ATV.

– Rekli su mi da mi ne trebaju neprijatelji sa te strane koje uvode sankcije. To su bili i domaći i strani faktori. Sankcije nikome nisu ništa dobro donijele. Osudiću ih uvijek i moj stav niko promijeniti neće – kaže Nešić.

Nešić smatra da bošnjačka politička elita koristi priliku u svijetu kako bi u ružnom svjetlu pokazali Srbe, dok za zaštitnike Republike Srpske kaže da je to srpski narod.

(N.S)

Oznake: Nenad Nešić