Politika 18.12.2020.

Nešić: Lučić ostaje na funkciji, nastaviće da sprovodi politiku DNS-a

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zvanično je napustio Srpski klub poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i pristupio Klubu poslanika SDS-a i PDP-a, čime je praktično potvrdio da je njegova stranka izašla iz vladajućeg bloka i na nivou BiH.

Ranije je Klub poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske zvanično prešao u opozicione redove.

U skladu s tim postavlja se pitanje kakav je status ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH i kadra DNS-a Miloša Lučića.

Nenad Nešić kaže za “Glas Srpske” da on nije pristupio Klubu poslanika SDS-a i PDP-a, već je formiran novi klub pod nazivom Klub SDS-PDP-DNS.

Na pitanje kakav je status ministra iz njegove stranke u Savjetu ministara, Nešić kaže da će Lučić nastaviti da sprovodi politiku DNS-a i da će mu u prvom planu i dalje biti zaštita interesa Republike Srpske, srpskog naroda i svih građana Republike Srpske.

On kaže da njegovi dosadašnji partneri iz SNSD-a i Srpskog kluba mogu da pokrenu inicijativu za Lučićevu smjenu, ali smatra da to ne bi bilo dobro zato što bi se moglo desiti da ne bude izabran novi ministar, već da na čelu ministarstva ostane sadašnji zamjenik i funkcioner SDA Dževad Mahmutović, piše “Glas Srpske

Lider DNS-a dodaje da i on može da pokrene inicijativu za smjenu nekih ministara koji nisu dorasli svom poslu.

S druge strane, Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog kluba kojem je nakon odlaska Nešića pristupio dosadašnji član Kluba poslanika SNSD-a Obren Petrović, kaže da su sve mogućnosti otvorene.

“Kada neko napusti Srpski klub i priključi se Adilovoj grupi, od njega se sve može očekivati. Kada se tome doda činjenica da je ministar iz DNS-a u situaciji da mu leđa čuva SDA, onda tome ne treba više ništa dodavati”, rekao je Stevandić za “Glas Srpske”.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Snježana Novaković Bursać kaže da je Nešić svojim djelovanjem degradirao DNS, dodajući da je pitanje da li će se ta stranka ikada oporaviti od toga.

(N.S/ Banjaluka.net)