Politika 21.10.2020.

Nešić napušta Klub Srba u Predstavničkom domu parlamenta BiH

ČITANJE: 2 minute

Nenad Nešić, poslanik DNS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, napustio je Klub Srba u tom domu i ubuduće će djelovati kao samostalni poslanik.

S obzirom na to da SNSD ima četiri od ukupno pet delegata u Klubu Srba u Domu naroda BiH, ovakva odluka i dalje ne ugrožava većinu u organima gdje se mogu blokirati svaka odluka, pa i eventualnu smjenu Savjeta ministara BiH, pišu “Nezavisne”.

“I sa Nešićem većina u Predstavničkom domu BiH nije bila zagarantovana. U dogovoru sa SNSD-om i njihovim klubom do prve naredne sjednice popuniće se Klub Srba u Predstavničkom domu BiH, tako da će on i dalje funkcionisati. Do prvog narednog zasjedanja parlamenta BiH to će biti završeno, tako da će i dalje biti dva kluba koja okupljaju Srbe u Predstavničkom domu BiH”, rekao je za “Nezavisne” Nenad Stevandić, predsjednik Kluba Srba u Predstavničkom domu BiH.

On je dodao da prije svega DNS treba razjasniti da li oni i njihovi kadrovi istupaju samo iz većine, ili i iz vlasti, te da to treba jasno da saopšte.

Inače, pored Nešića, srpski klub u Predstavničkom domu čine Stevandić i Jakov Galić, poslanik Socijalističke partije, s tim da u parlamentu BiH postoji još jedan srpski klub, a to je Klub poslanika SNSD-a koji broji šest članova, među kojima je i Obren Petrović, koji je dio tog kluba postao preko liste SDS-a.

Da DNS nije načisto kada je u pitanju koalicija sa SNSD-om govori i činjenica da ogromna većina opštinskih odbora staje uz SNSD, ne želeći da izlaze iz koalicije na lokalnom nivou. Banjaluka, Doboj, Lopare, Laktaši, Ugljevik, Brčko, itd. samo su neke od lokalnih zajednica koje će i dalje ostati u koaliciji sa SNSD-om, ali tu su i oni koji su izašli iz koalicije kao što su u Palama, Bileći te Istočnom Novom Sarajevu, pišu “Nezavisne”.

Prema nezvaničnim informacijama, i u mnogim drugim lokalnim zajednicama traju razgovori o tome da li će DNS ostati vjeran SNSD-u ili ne, a nisu isključeni ni dalji razgovori rukovodstva ovih partija u vezi s nastavkom saradnje, ali kako stvari sada stoje to će vrlo vjerovatno sačekati završetak lokalnih izbora, zakazanih za 15. novembar.

Svojom odlukom o istupanju iz koalicije DNS je lokalnim odborima dao mogućnost da nastave saradnju sa SNSD-om, ali odluku o tome trebalo bi da donesu najkasnije do danas.

(N.S/ Banjaluka.net)