Politika 08.02.2023.

Nešić: Neki u BiH žele da politizuju pomoć Turskoj

ČITANJE: 1 minuta

Civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) aktivno učestvuju u saniranju posljedica zemljotresa u Turskoj, a ono što je očigledno jeste da neko želi da se sve u BiH politizuje, pa čak i pomoć koja se pruža Turskoj, rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Nešić je za Srnu rekao da je u procesu odlaska pripadnika Civilnih zaštita Republike Srpske i FBiH u Tursku sve urađeno u skladu sa zakonom.

“Meni je kao čovjeku bitno da je BiH kroz svoje civilne zaštite prisutna u Turskoj i da pomažemo u saniranju posljedica zemljotresa”, naveo je Nešić.

On je dodao da su pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske već na terenu, dok su timovi Civilne zaštite FBiH u Tursku otišli juče i danas, ali da od njihovog direktora nema povratnu informaciju da li su stigli na odrediše, te da će u toku dana pokušati da stupi u kontakt sa njim.

Nešić je podsjetio i da je Savjet ministara na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici donio odluku o upućivanju pomoći od milion KM Turskoj.

Dijelove Turske i Sirije u ponedjeljak, 6. februara, pogodio je razorni zemljotres jačine 7,8 stepeni po Rihteru kada je, prema posljednjim podacima, u Turskoj poginulo 8.574 ljudi, a povrijeđeno 49.133.

U Siriji je, prema podacima Sirijske novinske agencije, poginulo 1.262 ljudi, a 2.285 je povrijeđeno.