Politika 03.02.2023.

Nešić nije prijavio svu imovinu

ČITANJE: 2 minute

Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) i ministar bezbjednosti BiH (BiH), sa suprugom Majom ima stan i kuću u Novom Sadu u Srbiji koje nije prijavio u izjavi o imovinskom stanju koju je popunio prije preuzimanja ministarske pozicije.

On je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da je kontaktirao Savjet ministara BiH i da mu je rečeno da se imovina supružnika ne prijavljuje.

– U upitniku nigdje ne piše imovina bračna, nego piše imovina koja se vodi na vama – komentarisao je Nešić.

Međutim, nakon što mu je novinarka CIN pročitala propise, on je spustio slušalicu.

U januaru 2023. godine Nešić je imenovan za ministra BiH, a prije toga je imao obavezu da Savjetu ministara dostavi popunjenu izjavu s podacima o: radnom iskustvu, obrazovanju, stranačkoj pripadnosti i imovini koju posjeduje u BiH i van nje.

Neprijavljeni stan od 98 kvadrata smješten je u užem centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u mirnom naselju sa druge strane Dunava, blizu Petrovaradinske tvrđave, prepoznatljivom istorijskom simbolu ovog grada.

Nešić je u obrascu izjave napisao da posjeduje dva stana od 182 i 164 kvadrata te dvije garaže od po 13 kvadrata u Tivtu, gradiću u Bokokotorskom zaljevu u Crnoj Gori. Prijavio je i zemljište u Novom Sarajevu i u Istočnom Sarajevu.

Nešić je naveo da je vlasnik trgovačke firme “N-grup” u kojoj je direktor njegova supruga.

Takođe, Nešić je naveo i da je direktor firme “N trejd” koja je u vlasništvu njegovog brata Predraga. Dodao je da je brat direktor firme “Energoinvest-automatika” koja se bavi iznajmljivanjem mašina i opreme.

Otac Rade je vlasnik trgovačke firme “Dar-kompani”.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerava tačnost podataka koje su kandidati za Savjet ministara BiH naveli u izjavama. Međutim, provjeravaju samo imovinu koja se nalazi u BiH.

U SIPA su ranije rekli da ako i pronađu da pojedini podaci nisu istiniti, to navode u konačnom izvještaju koji prosljeđuju mandataru za sastav Savjeta ministara. On dalje odlučuje kako će postupiti u skladu sa dobijenim informacijama i o tome ne obavještava SIPA.

Ovo nije prvi put da Nešić zaboravlja prijaviti sve što ima. Krajem 2021. godine novinari CIN su pronašli da je Nešić prećutao da ima firmu “N-grup” koju je osnovao 2016. Ovu firmu nije prijavio u imovinskom kartonu koji je dostavio Centralnoj izbornoj komisiji 2018. godine nakon što je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.