Politika 19.06.2024.

Nešić: Nove sankcije – atak na Srpsku koja zagovara ustavnu BiH

ČITANJE: 1 minuta

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je da su nove sankcije koje je uvela Kancelarija za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija još jedan atak na slobodu govora, mišljenja i na Republiku Srpsku koja zagovara poštovanje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Očigledno da na djelu imamo nasilje svjetskih moćnika koji ne birajući sredstva i metode žele da ukrote Republiku Srpsku i njene zvaničnike da poštuju ono što nije dio Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, naveo je Nešić.

On je poručio da se, bez obzira na sankcije, nikada neće odustati od Republike Srpske i ustavne strukture BiH.

“Možete da radite šta god hoćete, ali sami od sebe odustati ne možemo. Republika Srpska je dio srpskog naroda, koji je životno vezan za Srpsku”, rekao je Nešić novinarima u Sarajevu.

On je poručio da BiH može postojati samo po dogovorenom ustavnom poretku i na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da će nasilje dovesti do mirne disolucije.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija uvela je sankcije za sedam subjekata, te vlasnika Infiniti grupe Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije “Kaldera” Milenka Čičića koji, kako je navedeno, predstavljaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu, saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

U saopštenju je navedeno da je sankcionisana mreža koju čine sedam subjekata – Infiniti internešnel grupa, “Prointer”, “Kaldera”, Infiniti medija, K-2 audio servis, Una vorld netvork i Sirijus 2001 i dva pojedinca Đurić i Čičić.