Politika 30.10.2020.

NEŠIĆ TRAŽI INTERVENCIJU CIK-a: Ne dopustiti da izbore odlučuju brojači, a ne birači

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić zatražio je danas od Centralne izborne komisije/CIK/ da se odredi spram pokušaja određenih OIK i GIK da na biračkim mjestima dozvole prisustvo samo odabranih akreditovanih posmatrača političkih stranaka, čime se otvara prostor da izbore odlučuju brojači, a ne birači.

”DNS-u ne treba nijedan ukraden glas, ali nećemo ni dozvoliti da naši glasovi budu pokradeni. Pod izgovorom COVID-a, pojedine OIK i GIK daju instrukcije biračkim odborima da na dan izbora, zbog ograničenog prostora na biračkim mjestima, sami odluče da na biračkim mjestima dozvole prisustvo najviše dva akreditovana posmatrača i odrede koja su to dva posmatrača, što je u suprotnosti sa Izbornim zakonom BiH!”, kaže Nešić.

On naglašava da se na ovaj način ugrožava legitimitet izbora, a i legalitet, s obzirom na opštepoznati princip fiktivne registracije političkih subjekata i kandidata upravo radi dobijanja mjesta u biračkim odborima zbog čega se često dešava situacija da jedna politička partija u potpunosti kontroliše cijeli birački odbor.

”Ukoliko se namjere pojedinih OIK i GIK realizuju, upozoravamo Vas da možemo doći u situaciju da se na velikom broju biračkih mjesta dese zloupotrebe bez mogućnosti da se one spriječe prisustvom akreditovanih posmatrača, čime se u pitanje dovodi izborna volja građana, a izbori svode na partijske brojače glasova”, naveo je Nešić u dopisu CIK-u.

On je od CIK-a zatražio da ovo pitanje krajnje ozbiljno ramotri i da pisano tumačenje ko i pod kojim uslovima može spriječiti prisustvo posmatrača na biračkim mjestima!?

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić istakao je da DNS i on lično podržavaju sve epidemiološke mjere, te da je zaštita ljudskih života i zdravlja najvažnija, ali da ne smije biti zloupotreba teške epidemiološke situacije radi kršenja Izbornog zakona i izbornih krađa.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: CIK, Nenad Nešić