Politika 22.03.2023.

Nešić: Tražim samo da se radi u skladu s Ustavom, zakonom i Dejtonskim sporazumom

ČITANJE: 2 minute

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je u razgovoru za “Avaz” da je bezbjednosna situacija u BiH dobra i stabilna.

Nema opasnosti

Smatra da trenutno nema elemenata koji bi je ugrozili.

– Uvijek postoji mogućnost refleksije globalnih događaja na bezbjedonosnu situaciju, ali za sada u tom segmentu ne postoji opasnost – kazao je Nešić.

Na pitanje kakvo je stanje zatekao u Ministarstvu i šta će mu predstavljati najveći izazov, Nešić je poručio:

– Na prvom kolegijumu saradnicima sam rekao da od njih jedino tražim da rade u skladu s Ustavom, zakonom i Dejtonskim sporazumom. Tako ćemo otkloniti prepreke koje su onemogućavale efikasnije djelovanje. Većina su profesionalci koji predano i kvalitetno izvršavaju svoje obaveze, ali ima nekolicina onih za koje su izrečene ozbiljne primjedbe – rekao je Nešić.

Globalni prioritet

Dodaje da je bezbjednost danas tema broj jedan u cijelom svijetu te da izlazi iz okvira pojedinačnih zemalja i postaje globalni prioritet.

– Na nama je da obezbijedimo dobru komunikaciju i saradnju MUP-a Republike Srpske i MUP-a Federacije BiH u domenu upravljanja granicama prihvata, readmisija i azilanata, sprečavanja krijumčarenja ljudi i oružja. Predstoji nam postizanje sporazuma s Fronteksom, ispunjavanje 32 preporuke Evropske komisije koje se odnose na Ministarstvo bezbjednosti, usklađivanje vizne politike s EU. Mnogo je posla pred nama – pojasnio je Nešić.

S proljećem dolazi i prijetnja od novog migrantskog talasa. Ministar Nešić upitan je koliko je BiH trenutno spremna za takvu situaciju.

– Za vanredne okolnosti nikada ne možete u potpunosti biti spremni. BiH nije zemlja koja je prva na udaru migrantskog talasa, pa će od reagovanja drugih država zavisiti obim eventualnog priliva migranata, a time i naša reakcija. Sve strukture rade procjene i pripreme za slučaj da dođe do značajnijeg priliva migranata – istakao je Nešić.

Sporazum s EUROPOL-om

Juče je potpisan Pravilnik o radu i operativnoj saradnji zajedničke kontakt-tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju s EUROPOL-om, a potpisali su ga predstavnici policijskih agencija koje su uključene u rad kontakt-tačke.

– Poznato je da BiH jedina nije imala sporazum s EUROPOL-om, za razliku od država regiona i Evrope, što je dovodilo u nezavidan položaj naše policijske agencije jer nisu imale potpune informacije i nisu mogle učestvovati u nekim akcijama – rekao je Nešić i dodao da je potpisivanje ovog protokola veliki iskorak.

(N.S)

Oznake: Nenad Nešić