Politika 27.05.2022.

Nešić: Ustavni sud BiH nema pravila, odlučuje po principu – samo neka je protiv Srba

ČITANJE: 2 minute

”Odluka Ustavnog suda BiH da ukine odredbe Deklaracije Narodne skupštine o vraćanju prenesenih nadležnosti i zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti u potpunosti je u suprotnosti sa Ustavom BiH i propisanim nadležnostima Ustavnog suda BiH. Ovim je nastavljena praksa da Ustavni sud BiH pravi presedane kada je u pitanju Republika Srpska i inauguriše sebe u ustavotvorca”, izjavio je predsjednik DNS Nenad Nešić komentarišući jučerašnju odluku Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Nešić navodi da član 6. stav (3) tačka a) Ustava BiH precizno propisuje da Ustavni sud BiH ima nadležnost da odlučuje u sporovima između BiH i entiteta i odlučuje da li je neki član ustava ili zakona entiteta u saglasnosti sa Ustavom BiH.

”Ova apelacija je morala biti odbačena kao nedopustiva. Ovo je drugi put nakon Dejtona da je Ustavni sud BiH odlučivao o nečemu što nije opšti akt, odnosno ustav ili zakon, i ranije je kao nedopuštene odbacio sve apelacije koje su se odnosile na podzakonske akte. Donošenje drugačije odluke u ovom slučaju je presedan i neustavna odluka”, ističe Nešić.

On podsjeća da je prvi takav presedan napravljen da bi se osporila investicija Republike Srbije u HE ”Buk Bijela”, HE ”Foča” i HE ”Paunci” na rijeci Drini.

”Kada su Srbi i Republika Srpska u pitanju, očito je da Ustavni sud nema pravila i da odlučuje po principu – samo neka je protiv Srba. Da nije tužno bilo bi smiješno da se jedan deklarativan akt proglašava neustavnim. To je ravno zabrani slobode mišljenja. Volio bih da vidim u kojoj odredbi Ustava BiH piše da se prenijete nadležnosti ne mogu vratiti! Dakle, Ustavni sud kaže da poslanici Narodne skupštine nemaju pravo na politički stav da će nešto uraditi u skladu sa Ustavom i propisanim procedurama”, istakao je Nešić.

Predsjednik DNS-a je izrazio žaljenje što vlast Republike Srpske nije posvetila dovoljno pažnje i nije lobirala za realizaciju za nju najznačajnijeg prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji glasi: odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

”Da sam ja bio član Predsjedništva BiH protekle četiri godine, svaki dan bi posvetio bar sat vremena za lobiranje da EU izvrši pritisak da se konačno riješimo stranih kadija koji su se pretvorili u ustavotvorce”, poručio je Nešić.

(E.M)

 

Oznake: Nenad Nešić