Politika 02.03.2023.

Nešić: Ustavni sud BiH nije i neće biti iznad zakonodavca

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić kaže da nije iznenađen odlukom Ustavnog suda BiH da privremeno van snage stavi Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske jer Ustavni sud odavno ne tumači Ustav BiH, nego donosi političke odluke pod palicom OHR-a i bošnjačkih političara.

”Ustavni sud se ponaša kao ustavorušitelj, a ne tumač ustava. Republika Srpska ima pravo da uređuje svojinske i obligacione odnose jer to njeno pravo je utemeljeno u Dejtonskom sporazumu. Od 2011. godine do danas, Ustavni sud BiH, kao politički instrument SDA i stranaca, svjesno poistovjećuje javno dobro i državnu imovinu i suprotno ranijim tumačenjima OHR-a od Srpske otima poljoprivredno i šumsko zemljište, šume, rijeke i državnu imovinu”, konstatuje Nešić.

On je podsjetio da je brojna nepokretna imovina u Republici Srpskoj izgrađena nakon 1996. godine, a koristi se za funkcionisanje institucija Srpske, te da BiH nema ništa s tim.

”Najveći apsurd je što su u ovom zakonu prepisane odredbe OHR-ovog Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom, pa bi bio red da onda Ustavni sud zabrani i OHR-ov zakon. Ovo što se radi je apsolutno nasilje i nad pravom i nad Ustavom BiH. Ustavni sud BiH nije i neće biti iznad zakonodavca”, ističe Nešić.

Nešić naglašava da je iz EU više puta potvrđeno da BiH sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH ne može postati članica EU, te da je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i njihov odlazak.