Politika 26.10.2021.

NEŠIĆ: Vojska Srbije bi u Banjaluci bila dočekana kao oslobodilačka

ČITANJE: 2 minute

Nenad Nešić, poslanik i predsjednik DNS-a, kazao je za N1 kako je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić spriječio vježbu Oružanih snaga i VS-a samo što su vojnici iz Srbije. Zaključio je kako je Podžiću smetalo što bi građani entiteta Republika Srpska vojsku Srbije dočekali kao “oslobodilačku”.

N1: Kritikovali ste opoziciju iz FBiH?

Nenad Nešić: Kod predstavnika opozicije iz reda Bošnjaka ne vidim razum, ne vidim pružanje ruku nama, opoziciji u RS. Mi na sceni imamo dva federalna parlamenta. Jel iko iz opozicije rekao da ne možemo raditi bez opozicije iz RS? I pozvao nas na razgovore?

Jeste li razgovarali sa kolegama iz opozicije u FBiH posljednjih mjeseci?

Mi imamo opoziciju koja slijedi Bakira Izetbegovića. Imate ovog nesretnika koji u Banjaluci govori o oblaćenju uniformi.

Govorite o Vojinu Mijatoviću?

Jeste. Mi imamo opoziciju u Federaciji koja slijedi politiku SDA. Je li normalno da opozicija glasa protiv smjene ministra? Danas da smo smijenili Podžića, sutra bi SDS podnio zahtjev za smjenom Tegeltije.

Onda bi počeo “pad” cijelog Vijeća ministara?

Pa neka “padne”.

“Pao” bi i vaš ministar?

Pa neka “padne”. Ne mogu shvatiti opoziciju iz Federacije da su protivi smjeni vladajućeg ministra. Kad se smjenjivao ministar Lučić svi su glasali protiv njega. Opozicija treba uvijek biti protiv vlasti.

Osim kada radi dobre stvari po državu?

Šta su dobre? Sifet Podžić?

Da li je trebala biti otkazana vježba OS BiH i VS?

Otkazana je samo zato što su iz Srbije. Problem je u tome što bi Vojska Srbije u Banjaluci bila dočekana kao oslobodilačka vojska.

Od koga bi “oslobađala”?

Jer su nas oslobađali u Prvom svjetskom ratu. Vojska Srbije baštini tradiciju srpske vojske iz Prvog svjetskog rata. Šta ako bi neko pozdravio vojsku? Ja ne bih ništa imao protiv da dođe turska vojska u Sarajevo.

(SB)

Oznake: Nenad Nešić