Politika 05.12.2022.

Nešić: Zajednički stav Srpske i Srbije veoma bitan

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić ocijenio je da je veoma bitno da Republika Srpska i Srbija jedna drugu prate u nastupu na međunarodnoj sceni, te da će predsjednici Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić donijeti najbolju odluku u vezi sa učešćem na sutrašnjem samitu lidera EU i zemalja zapadnog Balkana u Tirani.

Nešić je u izjavi Srni izrazio očekivanje da će Dodik i Vučić donijeti najbolju moguću odluku o tome, vodeći računa i o Srpskoj, i o Srbiji, ali i o okolnostima u regionu i svijetu.

“To što će Srbija pratiti Republiku Srpsku ili Republika Srpska Srbiju, ne mora da znači da će ići na nečiju tuđu štetu”, istakao je Nešić.

On kaže da ne razumije potrebu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da uopšte komentariše šta je posao predsjednika Republike Srpske.

“Dodik i Vučić su ljudi koji su već dugo na čelu Srpske i Srbije i ne sumnjam da će donijeti ispravnu odluku u vezi sa učešćen na samitu, a Bećiroviću savjetujem da vidi računa o političkoj sceni u Federaciji BiH odakle je i imenovan za člana Predsjedništva BiH”, poručio je Nešić.

On je naglasio Srbija i Srpska moraju uskladiti zajedničku politiku, jer i u Srpskoj i u Srbiji živi većinski srpski narod.

“Jedan brat živi u Srpskoj, a drugi brat u Srbiji. Naša prošlost, sadšnjost i budućnost je zajednička i nemoguće je podijeliti”, kaže Nešić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uskladiti zajednički stav o učešću na samitu lidera EU i zemalja Balkana u Tirani.

Reagujući na ovu Dodikovu izjavu, Bećirović je rekao “predstavnici nižih jedinica nemaju ovlašćenja u vođenju spoljne politike”.

Pitanja proširenja EU i rata u Ukrajini uvrštena su na agendu za sutrašnji samit zvaničnika zemalja zapadnog Balkana i lidera Unije u Tirani, čija je svrha da se unese živost u cijeli proces proširenja bloka, prenosi AP.

Oznake: Nenad Nešić