Vijesti 28.04.2019.

NESLAVAN REKORD U Banjaluci trećina pritvorenika žene

ČITANJE: 2 minute

U policijskom pritvoru, koji može trajati maksimalno 24 sata, u BiH najčešće završavaju punoljetni muškarci, koji pijani voze automobil, a u tom pogledu nema bitne razlike između Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Prema podacima, koji su objavljeni u specijalnom izveštaju Ombudsmana BiH, a zasnvani su na službenim evidencijama iz deset policijskih stanica u oba entiteta i Brčko distriktu, u večini gradova 90 odsto pritvorenika čine odrasli muškarci iz BiH, dok je broj žena, maloljetnika i  stranih državlajna neznatan.

Jedini izuzetak u ovim džender statistikama je Banjaluka, gdje su prošle godine skoro trećina pritvorenika bile žene. Prema podacima Policijske stanice Centar, gdje od početka 2018. do kraja septembra te godine, u pritvoru je zadržano 172 ljudi, od kojih 112 muškaraca, 51 žena, šest maloljetnika i troje stranaca. Kako nezvanično saznajemo i Banjalučankama je slabost vožnja automobila pod dejstvom alkohola i to najčešće u sitne sate. U istom periodu, poređenja radi, u policijskom pritvoru u Brčkom, Bijeljini, Doboju i Priejdoru su, na oko stotinak muškaraca privrdene po tri žene, u Mostaru ih je bilo sedam, a u Tuzli četiri.

Prostorije u koje ih policija vodi na “trežnjenje” su, srećom po vesele Banjalučanke, u prilično solidnom stanju, pa su uslovi za policijski pritvor kud i kamo bolji, nego recimo u Travniku ili Tuzli. Ono što može ponekad stvoriti mali problem jeste manjak prostorija u Policijskoj stanici Centar, gdje se u pritvor dovode i građani iz drugih dijelova Banjaluke, a na to je upozorio i Ombudsman BiH u svom spoecijalnom izvještaju.

– Postojeći kapaciteti u pogledu broja prostorija za zadržavanje ne zadovoljavaju potrebe, te se iz tog razloga nameće pitanje da li se u konkretnim situacijama, kada je veći broj lica lišenih slobode, može obezbijediti da odvojeno budu smješteni muškarci i žene, u situacijama kada su istovremeno privedeni – navodi se u izvještaju.

(Srpskainfo)