Vijesti 16.12.2020.

NESOLVENTNI DO USVAJANJA BUDŽETA: Vlada FBiH bez novca za vakcine protiv korona virusa

ČITANJE: 2 minute

Iz Federalnog ministarstva zdravstva su kazali da su pravovremeno preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti u vezi s nabavkom vakcina kako prema Ministarstvu civilnih poslova BiH, tako i prema Vladi FBiH.

Navode da su 11. decembra zaprimili akt Ministarstva civilnih poslova BiH od 10. decembra u kojem je po prvi put obaviješteno da je za uplatu kompletnog iznosa preostalih sredstava za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam) krajnji rok 15. decembar 2020. godine.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH je obaviješteno od Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), koja upravlja COVAX mehanizmom, aktom od 7. decembra 2020. godine o krajnjem roku za plaćanje preostalih sredstava, a to je 15. decembar 2020. godine te da ukoliko sredstva ne budu uplaćena u zadatom roku, GAVI neće rezervirati doze vakcina za BiH kod proizvođača u prvom krugu narudžbi”, rekli su u ovom ministarstvu.

Naveli su da je već ranije uplaćen avans za nabavku vakcina iz sredstava Budžeta Federacije BiH u iznosu od dva miliona i 124.800 KM, po Instrukciji Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Istog dana kada smo dobili dopis MCP BiH, to jest 11. decembra, federalno ministarstvo zdravstva je uputilo prema Premijeru Federacije BiH, dopremijerima i federalnoj ministrici financija zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa od 11 miliona i 564.738 KM, a čiji je krajnji rok 15. decembra.

Kako su naveli, 14. decembra su dobili odgovor Federalnog ministarstva finansija u kojem predlažu da sačine Informaciju prema Vladi Federacije BiH.

“Ovo ministarstvo je to i učinilo tražeći da se osiguraju navedena finansijska sredstva, te je o istoj Vlada FBiH raspravljala 15. decembra. Vlada FBiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih finansijskih sredstava u navedenom kratkom roku te je zaključeno da su navedena sredstva planirana u Budžetu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja Budžeta FBiH za 2021. godinu”, navode u Ministarstvu zdravstva FBiH.

Napomenuli su da je obavezu davanja finansijske garancije po Ugovoru sa GAVI-em koji je potpisala ministrica civilnih poslova na temelju odluke Vijeće ministara BiH, preuzela država BiH.

Također, Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi nabavke vakcina putem mehanizma za Globalni pristup vakcinama za sprječavanje COVID-19 (COVAX) koji je potpisan između ministrice civilnih poslova BiH, entiteskih ministara zdravstva, te šefa Odjela za zdravstvo i druge usluge Brčko Distrikta, nije utvrđen rok za osiguranje finansijske garancije.

(Klix)

Oznake: Vlada FBiH