Vijesti 07.12.2016.

Nesporan talenat budućih kuvara, konobara…

ČITANJE: 2 minute

Učenici Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole u Banjaluci pokazali su danas šta su naučili na školskom takmičenju koje je već tradicionalno, a predstavili su se budući kuvari, ugostitelji, konobari i turistički tehničari.

Priprema i serviranje jela, koktela i prezentacija ponuda raznih turističkih novogodišnjih destinacija. Sve su to učenici raznih smijerova Ugostiteljsko trgovinsko turističke škole u Banjaluci pokazali na školskom takmičenju. Svaka disciplina imala je i svoj žiri, a to su bili razni stručnjaci koji su ugalvnom dijelili savjete. Restoran ove škole bio je tako u znaku kreativnosti, rada ali i pozitivne treme.

Pored zanimljivih jela, poslastica i koktela učenici su pripremili i ponudu turističkih aranžmana za egzotične destinacije. Svi koji su željeli da vide kako Brazil, Njujork ili Mali izgledaju tokom novogodišnje noći, mogli su to i da saznaju kroz prezenacije radova budućih turističkih tehničara.

– Moja koleginica Marija i ja smo izabrale jednu od najpoznatijih turističkih destinacija. To je Sidnej. Pored toga tu si i Sidnej, Brazil , Njujork, Bali i Filipini. Sve su to veoma atraktivne turističke destinacije. Važno je da se dobro izrazite u tom planu putovanja – rekla je učenica Natalija Stanojević.

Većina ovih mladih ljudi već je našla svoj životni poziv. Iako se možda na početku školovanja nije tako činilo, danas je sve mnogo drugačije.

– Meni se polako ostvaruju snovi, da postanem kuvar. Vremenom će sve to doći na svoje – dodao je učenik Nikola Đurić.

Ova škola poznata je po odličnim uspjesima na raznim takmičenjima u državi i šire. Konstantno učenje ali i praktični rad, pokazali su svoje rezultate, smatraju profesori.

– Najbitnija je praksa. Nažalost nekada imamo puno a nekada veoma malo prilike da radimo. Imamo dosta prijatelja iz okolnih restorana koji uvijek tu izađu u susret kada su neka dešavanja i šaljemo učenike na praksu. Teorija je jedan dio ali praksa je ono što je potrebno našem zanimanju.

Pred njima su nova takmičenja i nadaju se nove pobjede. Prvo republičko a onda i međunarodno takmičenje koje je za sljedećug godinu zakazano u Crnoj Gori.

(Srpskacafe.com)