Svijet 24.06.2021.

NESREĆA KOD MAJAMIJA: Srušila se zgrada od 12 spratova, 51 osoba se tretira kao nestala

ČITANJE: 1 minuta

Najmanje jedna osoba je umrla, a 51 osoba se vodi kao nestala, nakon rušenja 12-spratne stambene zgrade sjeverno od Majamija na Floridi, potvrdili su zvaničnici.

Spasioci češljaju ruševine u potrazi za preživjelima, a nejasno je koliko je ljudi bilo u zgradi u to vrijeme, prenosi Klix.

Kompleks u gradu Surfside izgrađen je 1980. godine. Od 130 stambenih jedinica, oko polovine je srušeno.

Pedeset i jedna osoba za koju se vjeruje da je živjela u zgradi još nije kontaktirana, rekao je lokalni povjerenik Jose Diaz, prenosi BBC.

Spasioci su iz ruševina izvukli 35 ljudi, rekli su zvaničnici. Deset je pregledano i podvrgnuto medicinskom tretmanu, od kojih su dvoje poslati u bolnicu.

“Stražnja strana zgrade, vjerojatno trećina ili više, potpuno je sravnjena”, rekao je gradonačelnik Surfsidea Charles Burkett na konferenciji za novinare.

Guverner Floride Ron DeSantis, koji je to mjesto posjetio rekao je da je vatrogasno-spasilačka služba još u “režimu traganja i spašavanja”.

“TV to ne čini pravdom. Zaista je, zaista traumatično vidjeti pad takve masivne strukture”, rekao je.

Društveni centar u Surfsideu pretvoren je u centar za spajanje porodice i informativni centar za zabrinutu rodbinu. Policija je lokaciju dala lokaciji kao 8777 Collins Avenue, adresu 12-kata Champlain Towersa, koji sadrži više od 100 apartmana uz plažu, a izgrađen je 1981. Surfside prolazi duž Collins Avenue, sjeverno od granica grada Miami Beach.

(SB)

Oznake: Majami, zgrada