Vijesti 14.12.2020.

NESREĆA NA KOZARI NIJE JEDINA: Zemunska “STS Avijacija” 2015. izgubila pilota i “cesnu” na Ozrenu

ČITANJE: 2 minute

U avionu, koji se prije dva dana srušio na Kozari, poginulo je dvoje ljudi, a nesreća po mnogim detaljima podsjeća na onu u kojoj je prije pet godina na Ozrenu stradao pilot Nikola Aćimović.

Uoba slučaja operater leta bila je kompanija “STS Avijacija” iz Zemuna.

Oba srušena aviona poletjela su sa Aerodroma Banjaluka, u oba slučaja uzrok nesreće je, po svemu sudeći, bila magla i slaba vidljivost. Obje letjelice su pale na nepristupačnom brdsko planinskom terenu.

I na kraju, posade oba aviona, čiji su letovi završili tragično, bile su u istoj misiji.

Zadatak im je bio bacanje tableta za lisice, kako bi se spriječilo širenje bjesnila, koje ove životinje prenose.

Avion „cesna 421“ srušio se 24. septembra 2015. na Ozrenu, na koti Ostrevica, nakon što je udario u jedan od vrhova ove planine, nedaleko od Doboja.

U toj nesreći poginuo je pilot iz Beograda Nikola Aćimović.

Tada je teže povrijeđen Jaroslav Hartman (56) iz Stare Pazove, a lakše Stefan Stevanović (19) iz Mladenovca.

Stevanović, koji je bio lakše povrijeđen, kako je tada pisao “EuroBlic”, poslije nesreće je uspio da izvuče teško povrijeđenog kolegu i da ga odvuče na bezbjednu udaljenost.

Nakon toga krenuo je kroz ozrenska bespuća da traži pomoć. Pritom je iz džepova izbacivao sve što je imao, kako bi obilježio put, da bi mogao da se vrati do aviona.

Nakon lutanja kroz šumu naišao je na planinara i zajedno su dozivali pomoć. Primijetile su ih spasilačke službe, koje se krenule iz Doboja.

I iz policije i iz Direkcije za civino vazduhoplovstvo BiH tada je potvrđeno da je avion pao dok su ljudi iz posade bacali mamac za lisice sa vakcinom protiv bjesnila.

Projekat iskorjenjivanje bjesnila kod lisica, koje su najšešći prenosioci ove smrtonosne bolesti, u BiH se provodi od 2011. godine uz finansijsku podršku UN.

Realizacija vazduhoplovne komponente ovog projekta dodijeljena je beogradskoj firmi „STS avijacija“.

Prema pisanju portala Tango Six misije vakcinacije lisica imaju najgori skor (ne)bezbjednosti letenja u “vjerovatno cijeloj generalnoj avijaciji bivše Jugoslavije”.

Da je ova procjena ozbiljna, pokazuju i dvije nesreće koje su se desile u Republici Srpskoj u posljednjih pet godina, u kojima je poginulo troje ljudi.

(Srpskainfo)

Oznake: avion Kozara