Vijesti 14.02.2017.

Nestala bista Pelagića misterija duga 11 godina

ČITANJE: 3 minute

Bista prvog rektora banjalučke Bogoslovije i jednog od najznačajnijih prosvjetnih radnika grada Vase Pelagića nestala je u vrijeme obnove parka “Petar Kočić” 2006. godine i do danas se ne zna gdje je.

Iako je prošlo 11 godina, grad nije dobio novo spomen-obilježje u čast ovom revolucionaru i predstavniku utopijskog socijalizma. Poznavalac lika i djela Vase Pelagića, direktor banjalučke Gimnazije Zoran Pejašinović, kaže da je žalosno što se niko ozbiljnije nije pozabavio ovim slučajem.

– Pelagićev značaj je neosporiv za školstvo. Prošle godine je bilo 150 godina od osnivanja banjalučke Bogoslovije. To je prva srednja škola ne samo u Banjaluci već i u Republici Srpskoj i BiH, a mi to nismo obilježili. Ona je uistinu trajala svega osam godina, ali je bila prva. Isto tako se niko nije zapitao kuda je nestala bista prvog rektora ove bogoslovije Vase Pelagića, koja je podignuta još 1957. godine – rekao je Pejašinović.

Kazao je da je bista prvobitno bila postavljena nedaleko od sadašnjeg spomenika banu Milosavljeviću, preko puta Palate predsjednika RS.

– Poslije zemljotresa, ona je izmještena u park “Petar Kočić” i stajala je u blizini sadašnjeg muzičkog paviljona. Nakon obnove parka je nestala i mada sam se obraćao raznim institucijama i Gradskoj upravi, niko ne zna šta se desilo sa bistom – ispričao je Pejašinović.

Dodao je da je čuo glasine da je ukradena i pretopljena u sekundarne sirovine.

– To su samo priče, ali moguće je. Zvao sam i Zavod za zaštitu spomenika, ali su mi rekli da biste nisu u njihovoj nadležnosti. Ni Milijana Okilj iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture RS ne zna ništa o tome. Jedino još nisam uspio da dobijem preduzeće “Stefan Milutin”, koje je izvodilo radove u parku u vrijeme kada je bista nestala, a sumnjam da to preduzeće više i postoji – kazao je Pejašinović.

Naglasio je da bi bilo lijepo da se bista iznenada pojavi ili da se napravi nova, a inicijativu o ovome pokrenuo je i na promociji svoje posljednje knjige koja je nedavno održana u Banskom dvoru.

Iz Gradske uprave tvrde da ne znaju šta se desilo sa bistom, ali da su odmah po saznanju da je nestala slučaj prijavili policiji. Kažu da počinioci, a ni bista nikada nisu pronađeni.

Spomenici
Zoran Pejašinović je rekao da bi volio da bista Vase Pelagića doživi sudbinu biste kralja Petra Prvog Karađorđevića koja se nalazi u Narodnom pozorištu RS.

– Ta bista je decenijama bila u depou pozorišta, pa je pronađena i vraćena na mjesto u holu gdje se i sada nalazi. I spomenik Petru Kočiću doživio je sličnu sudbinu u toku Drugog svjetskog rata. Bio je uklonjen iz parka, ali je spasen od topljenja i nakon rata vraćen – ispričao je Pejašinović.

(glassrpske.com)