Vijesti 24.03.2016.

Nestalo novca u budžetu Srpske?

ČITANJE: 1 minuta
vlada
Nadležni u Republici Srpskoj uvjeravaju kako je budžet stabilan i da Srpska redovno servisira sve svoje obaveze. Podaci sa terena međutim demantuju tvrdnje, budžetska izdvajanja od subvencija za mlade bračne parove do naknada za zaslužne borce.

Kasne naknade za odlikovane borce, kao i borački dodatak, koji je trebalo da bude isplaćen do kraja prošle godine, ali su u Vladi produžili rok do kraja marta, kada će, kako tvrdi resorni ministar, sve biti izmireno.

Kasne i subvencije javnim saobraćajnim preduzećima, kao i podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju. Ministarstvo prosvjete i kulture zaposlenima u ovom sektoru duguje oko dva miliona maraka za naknade po više osnova.

Nadležni priznaju da postoje problemi i da budžet zavisi od zaduženja, ali kašnjenja u isplatama nisu znak da je ozbiljnije ugrožena stabilnost budžeta.

Kakvo je stanje budžeta, kažu ekonomisti, najbolje pokazuju stalne prodaje obveznica, ali to nije dovoljno pa nadležni tragaju i za novcem međunarodnih kreditora.

Stanje javnog budžeta u Srpskoj dodatno je poremetilo uvođenje Fonda PIO u finansijski okvir budžeta. Od tada penzije više ne kasne, ali problemi konstantnog nedostatka novca nisu riješeni.

(BN TV)