Vijesti 04.11.2021.

NESTANAK DOKAZA: Žestoka rasprava na ročištu u predmetu “David Dragičević”

ČITANJE: 3 minute

U nastavku suđenja krim tehničarima Policijske uprave Banjaluka Mikici Marjancu i Zoranu Bošnjaku saslušana su tri svjedoka koji su došli na poziv odbrane koja, između ostalog, tvrdi da je prostorija u kojoj su se nalazili dokazi u predmetu “David Dragičević” bila kontaminirana.

Siniša Kojdić, koji je bio šef optuženima u vrijeme nestanka bokserica ubijenog Davida Dragičevića, izjavio je da mu je optuženi Bošnjak dostavio rukom pisanu zabilješku u kojoj su bile navedene bokserice.

On je objasnio da je tu zabilješku predočio tokom disciplinskog postupka koji se, kako je rekao, vodio u MUP-u Srpske protiv njega i dvojice optuženih.

Kojdić je potvrdio i da je zbog predmeta “David Dragičević” saslušavan više puta.

Damir Alagić, advokat optuženog Bošnjaka, istakao je da su policijski službenici u predmetu “David Dragičević” postupali, a da nisu imali pismenih naredbi od strane postupajućeg tužioca.

Kojdić je odgovarajući na pitanja advokata Alijagića, između ostalog, izjavio i da je mjesto pronalaska tijela Davida Dragičevića u potpunosti bilo kontaminirano.

Svjedočenje Mirka Živkovića, službenika MUP-a Srpske, dovelo je do žestokih rasprava u sudnici.

Advokat Alijagić tražio je od Živkovića da mu kaže na osnovu čije naredbe je izuzimao dokaze u predmetu “David Dragičević”.

Živković je odgovorio da je postupao onako kako su mu govorili rukovodioci.

Advokata Alijagića je posebno interesovao dio iz službenih zapisnika policije, prema kojima je vidljivo kako je objasnio advokat, da su dokazi u predmetu “David Dragičević” izuzeti 15. maja 2018. godine, pa ponovo tri dana kasnije. Zatim je tražio od svjedoka Živkovića da mu kaže na osnovu čijeg naređenja je to radio, na šta je svjedok odgovorio da se ne sjeća.

– Ne znate po čijem nalogu ste izuzimali dokaze. Da li znate da bez naredbe tužioca ne smijete ni prići dokazima – uzvratio je Alijagić.

Živković: Ja nisam otvarao nikakve dokaze, odnosno vreće.

Alijagić: Ja imam dokumente da jeste.

Živković: Mislim da advokat griješi, jer se radilo o vrećama u kojima su bili dokazi.

Sudija Medaković: Vi znači definitivno tvrdite da niste fizički izuzimali dokaze.

Živković: Nisam skidao dokazne trake.

Svjedok je u više navrata prigovorio načinu na koji ga je ispitivao advokat Alijagić.

– Imamo osjećaj da ste malo agresivni – obratio se Živković advokatu Alijagiću, a nedugo nakon toga se požalio i da ga advokat oslovljava sa ”gospodin koji se ne sjeća”.

Advokat Alijagić je u nekoliko navrata upozoren od strane sudije Radmile Medaković zbog svog ponašanja.

Krim tehničari Policijske uprave Banjaluka optuženi su za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, odnosno da su nakon obdukcije bacili bokserice Davida Dragičevića, čije je tijelo pronađeno na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u martu 2018. godine.

Prema optužnici, bačene bokserice ocijenjene su kao mogući krunski dokaz u postupku dokazivanja ubistva mladića iz Banjaluke.

(SB)